navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šest decenija kultne grupe

Mostarci održali dva koncerta, u Sarajevu zaboravili Indexe

"Ti si mi bila naj, naj", "Bacila je sve niz rijeku", "Sanjam", "Da sam ja neko", "Pozovi me na kafu", samo su neke od neprolaznih pjesama legendarnih Indexa, a koje su povodom 60. rođendana sarajevske pop rock grupe izvedene na koncertu "Sve ove godine" u Mostaru.

Objavljeno: 05.04.2022. u 08:05
get url
text

Koncert je održan prošle sedmice dvije večeri zaredom, a nastup simfonijskog orkestra Mostar ispunio je veliku dvoranu Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

- Indexa su se jedino sjetili Mostarci i napravili koncert. Kako su mi rekli Ranko Rihtman i Neno Jurin, bilo je jako posjećeno i dirljivo. Nažalost, nisam mogao prisustvovati zbog problema sa pritiskom. U našem Sarajevu niko se nije sjetio, nije da se žalim – kaže za Faktor Ismet Arnautalić.

Podjetimo, Indexe su 1962. godine u Sarajevu osnovali brucoši Ismet Nuno Arnautalić (gitarist) i Šefko Akšamija (basist), kojima su se u prvoj instrumentalnoj postavi pridružili Slobodan Bobo Misaljević (gitara), Đorđe Uzelac (klavijature) i Nedo Hadžihasanović (bubnjevi).

U početku su isključivo svirali instrumentalnu muziku, obrade svjetskih hitova grupa kao što su The Shadows i The Kinks, ali je s njima u dvorani "Sloga" povremeno nastupao pjevač Alija Hafizović. Godine 1963. događa se prva promjena u postavi grupe: umjesto Nede Hadžihasanovića za bubnjeve dolazi Đorđe Kisić.

Na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1964. Indexi su osvojili drugo mjesto i kao nagradu dobili mogućnost da snime prvi singl na kojem su se našle četiri instrumentalne teme. Jedan od krucijalnih trenutaka za kultnu grupu desio se krajem 1964. godine kada im se priključio pjevač Davorin Popović. Tokom 1965. nastavlja se osipanje prvobitne postave. Grupu napuštaju Slobodan Misaljević, Šefko Akšamija i Đorđe Uzelac, a iz grupe "Lutalice" dolaze gitarist Slobodan Bodo Kovačević i basist Fadil Redžić.

Neno Jurin, Ismet Arnautalić i Ranko Rihtman prije nekoliko dana u Sarajevu

Tokom postojanja (1962-2001) u najznačajnijem bosanskohercegovačkom pop rock sastavu su se izmijenila 24 člana grupe, a samo četverica su se zadržala više od 30 godina: Davorin Popović (37), Slobodan Bodo Kovačević (36), Fadil Redžić (31) i Đorđe Kisić (30).

- Kada se vratim na naše početke, prvo čega se sjetim su problemi da nabavimo gitare. Imali smo akustične gitare, pa smo kačili magnete. Problem je predstavljala i činjenica da nismo imali pojačala. Čuli smo da je majstor Đorđe Lukić Cigo, koji je bio prvi čovjek tehnike u RTV Sarajevo, pravio pojačalo i on nam je pomogao. Sva trojica smo se kopčali na jedno pojačalo. Za sve probleme smo nekako našli rješenje. Imali smo ogromnu želju da nešto napravimo. U početku nismo radili autorski nego smo obrađivali hitove svjetskih grupa kao što su The Shadows i The Kinks. Sada je mnogo lakše. Odete u bilo koju radnju i kupite gitaru. Onda na internetu skinete tekst i harmoniju. Ipak, današnje mlade snage kao da su se malo ulijenile i ne koriste prednosti koje im pruža današnje vrijeme – mišljenja je Arnautalić.

Veliki interes građana za koncert koji je oživio pjesme legendarnih Indexa pokazuje da i nakon 20 godina od prestanka djelovanja ove grupe njihova muzika i dalje živi, te da je sa velikom radošću slušaju i današnje mlade generacije.