navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Smanjuje upale

Možda niste znali, ali kahva je odlična za zdravlje jetre

Jetra je veoma bitan organ u našem tijelu. Ona obavlja različite bitne zadatke, od proizvodnje proteina, kolesterola i žuči do skladištenja vitamina, minerala, pa čak i ugljikohidrata. Također razgrađuje toksine poput alkohola, lijekova i prirodnih nusprodukata metabolizma. Stoga, održavanje jetre u dobroj formi važno je za održavanje zdravlja, a to možete napraviti i uz pomoć kahve.

Objavljeno: 16.03.2022. u 17:00
get url
text
Kahva
Kahva

Naime, kahva je jedno od najboljih pića koje možete piti kada je u pitanju zdravlje jetre. Istraživanja su pokazala da ispijanje kahve štiti jetru od bolesti, čak i kod onih koji već imaju problema s ovim organom.

Na primjer, studije su u više navrata pokazale da konzumiranje kahve smanjuje rizik od ciroze ili trajnog oštećenja jetre kod ljudi koji već imaju hroničnu bolest jetre. Ispijanje kahve također može smanjiti rizik od razvoja uobičajene vrste raka jetre, a ima pozitivne učinke na bolesti jetre i razne upale.

Kahva također smanjuje upale i povećava nivo antioksidanta glutationa. Antioksidanti neutraliziraju štetne slobodne radikale, koji se prirodno stvaraju u tijelu i mogu prouzrokovati oštećenje stanica. Iako kahva ima brojne zdravstvene koristi, jetra je organ koji će vam na njoj posebno zahvaliti.