navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pomoć u doba korone

Muzičari i pjevači u Hrvatskoj dobili po 400 , u Srbiji po 200, a u BiH po 50 eura

Već više od dva mjeseca muzičari i pjevači u BiH umjesto svirki u klubovima i dvoranama fanove uveseljavaju online nastupima.

Objavljeno: 19.05.2020. u 11:53
get url
text

Muzički sektor izuzetno je pogođen epidemijom koronavirusa jer je zbog zabrane okupljanja ona automatski dovela i do nemogućnosti održavanja nastupa. Brojni muzičari, pjevači, autori, aranžeri i drugi estradni radnici s nestrpljenjem očekuju pozitivne vijesti da bi konačno mogli početi sa radom i stati na binu.

- AMUS kao organizacija koja zastupa i štiti interese autora i muzičkih stvaralaca je itekako svjesna štetnih posljedica koje su uzrokovane pandemijom koronavirusa, te u skladu s tim ove posljedice nastoji i ublažiti. U prilog tome, iz Fonda za kulturne i socijalne namjene je u mjesecu aprilu odobren zahtjev svim autorima, muzičkim stvaraocima koji su ispunjavali uvjete utvrđene Pravilnikom o fondu za kulturne i socijalne namjene, te AMUS kroz ovaj Fond svojim članovima kontinuirano pomaže i onda kada nisu vanredne okolnosti. Naravno, sve u skladu sa spomenutim Pravilnikom - rekla je za Faktor Adna Kalajdžisalihović, stručni saradnik Odjela za javno saopštavanje.

Upravni odbor AIS-a (Asocijacija izvođača i svirača) donio je odluku da svim svojim članovima isplati po 100 KM.

- Kako je vanredna situacija prouzrokovana virusom COVID-19 pogodila i sve naše članove, Upravni odbor AIS-a donio je odluku da se svim članovima AIS-a, bez diskriminacije, u duhu solidarnosti isplati iznos od 100 KM iz Fonda za kulturne i socijalne namjene za 2019. godinu, zajedno sa pripadajućim tantijemama. Na ovaj način Upravni odbor želi simbolično pomoći članove AIS-a, kako bi lakše prebrodili ovaj teški period za sve nas. Isplatu, raspodjelu tantijema i pomoći iz Fonda za kulturne i socijalne namjene za 2019. godinu AIS će realizirati u skladu sa principima i pravilima raspodjele propisanim Statutom AIS-a, Planom raspodjele i internim aktima – stoji u saopćenju AIS-a.

U Hrvatskoj su pojedini muzičari i pjevači iskoristili pomoć države za isplatu minimalne plaće od 430 eura za mart, poput firme "Dobrodošao u klub" Severine Kojović, koja je dobila pomoć za jednog zaposlenog čija je osnovna zadaća organizacija koncerata kojih sada nema. Pomoć za održavanje radnih mjesta dobila je i sama Severina, ali je kasnije zatražila da se taj iznos vrati u državni proračun. Nikša Bratoš, predsjednik Hrvatske glazbene unije (HGU), pozvao je članove da krenu u pripreme za svirke koje tako dugo čekaju. On je predložio drive in koncerte na otvorenom, dodavši da u Zagrebu imaju takva tri parkinga koja bi bila pogodna za nastupe.

Nikša Bratoš

Za sve koji imaju finansijskih problema i pomoću ugovora mogu dokazati da su im dogovoreni koncerti posljednjih mjeseci otkazani, HGU je preusmjerila vlastita sredstva i preko Fonda solidarnosti pomogla muzičarima koji su pomoć - ako su profesionalci - mogli zatražiti i od države, preko spomenutih Vladinih mjera ili od Hrvatskog društva kompozitora.

HGU je, kazali su, isplatila pomoć za 229 svojih nezaposlenih članova, kojima je muzika jedini izvor prihoda, s 3000 kuna (400 eura), a pomoć će se davati i u junu.

Upravni odbor SOKOJ-a (organizacija muzičkih autora Srbije), zbog situacije nastale pandemijom koronavirusa stvorio je mogućnost da se isplati jednokratna pomoć u iznosu od 24.000 dinara (200 eura) najugroženijim autorima. Na takav način pomoć je dobilo više od 500 članova ove organizacije. Pravo na novac imaju nezaposleni sa statusom samostalnog umjetnika, penzioneri s primanjima nižim od 32.000 dinara (270 eura), kao i oni koji nemaju drugih prihoda te da su u posljednju godinu dobili tantijeme, ali ne više od 500.000 (4,3 hiljade eura).

Mirko Šenkovski Geronimo vjeruje da će i AMUS na razne načine pomoći svojim članovima.

- AMUS je uvijek imao razumijevanja za svoje članove. Pomaže onima kojima je najpotrebnije. Meni su nudili pomoć i iz Hrvatske iz ZAMP-a, ali sam odbio i rekao da ima kolega kojima je potrebnije. Isto bih uradio i da mi AMUS ponudi pomoć – kaže Šenkovski.

Dino Šaran

Dino Šaran nije siguran da li je AMUS pomagao članovima.

- To bi trebali da rade, ali... U AMUS-u postoje podjele. Imamo raskol u udruženju. Niko se ne buni bez razloga – kategoričan je Šaran.