navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prije 26 godina

Na današnji dan održan je koncert grupe U2 u Sarajevu: Alija Izetbegović ugostio je slavne muzičare

Prije 26 godina, 23. septembra 1997. godine, poznati irski sastav U2 održao je koncert u Sarajevu. Tim povodom na Sniper Alley stranici podijeljene su dosad neviđene fotografije s ovog događaja, a koje je zabilježio Massimo Sciacca.

Objavljeno: 23.09.2023. u 17:13
get url
text

- Upravo smo dobili nevjerovatne i dosad neviđene fotografije, sjajan rad našeg prijatelja Massima Sciacce. Fotografije sa koncerta U2 održanog u Sarajevu prije 26 godina na današnji dan. Gdje ste vi bili 23. septembra 1997. godine - napisali su u opisu objave.

Irski rokeri predvođeni Bonom, imali su čvrstu vezu sa Sarajevom još za vrijeme rata. Važno je podsjetiti da je na turneji "Zoo TV" 1993. godine U2 organizovao satelitske linkove putem kojih su se Sarajlije javljale uživo u toku koncerata. Tada je Bono obećao da će jednog dana doći i zasvirati u Sarajevu, o čemu govori i u dokumentarcu "Kiss the Future", koji je otvorio ovogodišnji 29. Sarajevo Film Festival. 

Sarajevski koncert grupe U2 desio se u okviru turneje "PopMart" uz pomoć UN-ovih ambasadora i mirovnih trupa. Poznatu grupu tada je ugostio i predsjednik BiH, Alija Izetbegović.