navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspješnost liječenja

Na Oxfordu razvili vakcinu protiv raka, korištena tehnologija kao kod AstraZenece

Tehnologija primjenjena kod vakcine AstraZeneca protiv koronavirusa ima potencijal u liječenju raka, pokazala su istraživanja Univerziteta u Oxfordu i Ludwigovom institutu za istraživanje raka.

Objavljeno: 04.09.2021. u 13:40
get url
text
Oxford
Oxford

Primjenivši tu tehnilogiju u eksperimentima provedenim na miševima, uspjeli su smanjiti tumore i povećati stopu preživljavanja.

U poređenju sa korištenjem samo imunoterapije, kombinacija s vakcinom pokazala je veće smanjenje veličine tumora i poboljšala preživljavanje miševa.

- Znali smo da MAGE proteini djeluju poput crvenih zastavica na površini ćelija raka kako bi privukli imunološke stanice koje uništavaju tumore. MAGE proteini imaju prednost u odnosu na druge tumorske antigene jer su prisutni u širokom rasponu tumora - rekao je za Times, Benoit Van den Wyende, profesor tumorske imunologije na Univerzitetu Oxford.

Uspješni rezultati ispitivanja na miševima, objavljeni u časopisu Journal for ImmunoTherapy of Cancer, a koje je proveo Oxford otvorili su put kliničkom testiranju na ljudima koji će obuhvatiti 80 pacijenata koji boluju od raka pluća.

Pacijenti će dobiti dvije injekcije vakcine razvijenog u Vaccitech Oncology Limited, spin-out kompaniji Instituta Jenner.