navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Predlažemo da pripremite

Najbolji recept za buhtle s pekmezom mehke kao duša

Potrebni sastojci: 300 ml mlakog mlijeka, 10 grama suhog kvasca, jedno jaje, dva žumanca, pet kašika šećera, jedan vanilin šećer, 100 grama maslaca sobne temperature, malo soli, ribana korica od limuna ili narandže, oko 700 grama brašna.

Objavljeno: 20.10.2023. u 19:13
get url
text

Još je potrebno: čokoladni namaz ili pekmez po izboru, oko 40 grama istopljenog maslaca za premazivanje tijesta prije pečenja.

Postupak pripreme:

U mlako mlijeko dodati jednu kašiku šećera i kvasac, izmiješati i ostaviti da nadođe oko pet minuta.

Sve ostale sastojke staviti u posudu za miješanje i dodati mlijeko s kvascem. Mijesiti mikserom, žicama za tijesto, nekoliko minuta. Tijesto zatim staviti na dasku i još ga malo doraditi ručno, dok ne dobije sjaj.

Staviti tijesto u posudu koja je namazana tankim slojem ulja ili maslaca i tijesto takođeR malo namazati uljem, pokriti najlon folijom i ostaviti da se diže na toplom mjestu oko sat vremena.

Naraslo tijesto podijeliti na 20 loptica i malo ih doraditi rukom. Svaku lopticu malo dlanovima pritisnuti da se dobije krug prečnika oko devet centimetara.

Na sredinu staviti fil, ovog puta od pekmeza, dobro spojiti krajeve tijesta do fil ne iscuri, cijelu lopticu premazati istopljenim maslacem i stavljati u podmazanu duboku tepsiju.

Obod tepsije treba da je najmanje pet centimetara.

Buhtle ostaviti oko 20 minuta da još narastu i peći ih oko 35 do 40 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni Celzijusa.

Buhtle se lako odvajaju jedna od druge, jer su prije slaganja u tepsiju premazane maslacem (to nemojte nikako izostaviti).