navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zbog koronavirusa

Najveći filmski festival Cannes odgođen, šta će biti sa SFF-om, pitali smo Purivatru

Zbog pandemije koronavirusa, najveći svjetski filmski festival Cannes, odgođen je. Direkcija Festivala, putem zvanične internet stranice, obavjestila je javnost da će Cannes, koji je bio planiran za period od 12. do 23. maja, biti prolongiran za kraj juna ili početak jula, no naglasili su da ni to nije siguran datum, te da će njihova konačna odluka zavisiti od razvoja situacije u Francuskoj, ali i cijelom svijetu.

Objavljeno: 03.04.2020. u 21:17
get url
text

Također, istakli su i da im, zbog značaja Festivala s ekonomskog aspekta, nije u cilju da ga otkazuju, niti im to savjetuju stručnjaci. Dakle, Festival će biti, a datum održavanja saznat ćemo naknadno.

No koliko prolongiranje Festivala A- klase, kakav je Cannes, koji svake godine okuplja najbolje iz filmske umjetnosti, čijim crvenim tepihom šetaju najveće filmske zvijezde, može negativno utjecati na filmsku industriju općenito? Koliko ova cjelokupna situacija izazvana pandemijom koronavirusa, može negativno utjecati na kulturu i umjetnost, pa i na realizaciju Sarajevo Film Festivala, pitali smo njegovog prvog čovjeka Mirsada Miru Purivatru.

- Pandemija koronavirusa pogodila je i pogodit će globalno živote ljudi i svaki segment države - zdravstvo, ekonomiju, turizam, kulturu i kreativne industrije, uključujući i filmsku. Već sada su distribucije brojnih filmova pomjerene za jesen, većina kina zatvorena, a produkcija filmova i TV serija zaustavljena. Sigurno je da pomjeranje održavanja festivala u Cannesu ima utjecaj na kompletan kalendar svjetske filmske industrije, jer Cannes je pored festivala i najveći svjetski filmski sajam (market). Međutim, vjerujemo da će se dosta poslovnih aktivnosti u smislu kupovine i prodaje filmskih prava prebaciti online upravo u organizaciji Canneskog festivala. Ako dođe i do otkazivanja ovogodišnjeg izdanja festivala, vjerujemo da će se Cannes iduće godine vratiti veći i jači!

Sarajevo Film Festival uključuje aktivnosti tokom cijele godine i festivalske aktivnosti se odvijaju prema planu. Dio aktivnosti u ovom trenutku smo prebacili na online platforme - CineLink radionice, otvoren je poziv na Talents Sarajevo..., što ne znači da se dio takvog načina rada u nekim segmentima neće zadržati i kad pandemija prođe jer se pokazao efikasnim. Sarajevo Film Festival je nastao u ratnim okolnostima i razvijao se. Ako smo tad pronašli način da radimo, i sad ćemo. Festival će sigurno biti, na ovaj ili onaj način, jer kad prođe period “društvenog distanciranja” festivali, kultura i umjetnost će nam trebati više nego ikad u procesu društvenog zbližavanja- odgovorio je Purivatra.

U pojedinim zemljama na snagu su stupile zabrane putovanja čak i do šest mjeseci, a ukoliko se ova praksa usvoji gobalno, to bi moglo spriječiti prisustvo filmskih stvaralaca na festivalima, koji im daju poseban šarm. Crveni tepih u Cannesu bez hollywoodskih zvijezda gotovo je nezamisliv.

- Nemoguće je predvidjeti u ovom trenutku šta će biti. Pratimo preporuke zdravstvenih organizacija i svih nadležnih institucija i radimo u skladu s njima. Zajedno sa cijelom filmskom zajednicom činit ćemo sve što možemo da šteta nastala pojavom COVID-a 19 bude što manja. Dosta toga možemo i radimo putem interneta i dio toga možemo uključiti i u samo festivalsko iskustvo, međutim naravno da je fizičko prisustvo publike i filmskih stvaralaca na projekcijama i na popratnim događajima ono što festivale čini posebnim. Nemojmo zaboraviti da značajan dio publike na Sarajevo Film Festivalu upravo čini publika iz Sarajeva i BiH i susjednih zemalja, tako da će ponovno okupljanje na projekcijama i popratnim programima SFF-a biti opet istinski praznik i povratak atmosferi koju svi pamte kao najljepše dane u Sarajevu. Nadamo se da će se toj atmosferi pridružiti i brojni gosti iz regiona i Evrope- istakao je Purivatra.

Sarajevo Film Festival, 26. po redu, planiran je u periodu od 14. do 21. augusta.