navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brooklyn

Nakon više od 20 godina od ubistva člana popularne grupe Run-DMC, osuđena dvojica njegovih prijatelja

Dvojica muškaraca osuđena su za ubistvo člana pionirske hip-hop grupe Run-DMC Jam Mastera Jaya, koje se desilo 2002. godine.

Objavljeno: 28.02.2024. u 21:46
get url
text
Jam Master Jay
Jam Master Jay

U utorak je porota u Brooklyn proglasila krivim Karla Jordana Jr. i Ronalda Washingtona. Obojica su optužena po jednoj tački optužnice za ubistvo dok su bili umiješani u trgovinu narkoticima i po jednoj tački za ubistvo iz vatrenog oružja Jasona Mizella, poznatijeg kao Jam Master Jay, prenio je The Guardian.

Washington je bio Mizellov prijatelj iz detinjstva, dok je Jordan bio Mizellovo kumče.

- Upravo ste ubili neke nevine ljude. Vadite me odavde - rekao je Washington dok je pokušavao ustati sa svog mjesta, prenosi CNN.

Advokati obojice su u svojim završnim riječima prošle sedmice tvrdili da nijedan fizički dokaz ne povezuje njihove klijente sa smrtonosnom pucnjavom, navodi ABC WABC. Oni su navodno umiješali treću osobu optuženu u ovom slučaju, Jaya Bryanta, kojem se sudi odvojeno i očekuje se da će mu se suditi 2025. godine.

- Dvadeset godina je dugo vremena za čekanje na pravdu - rekao je pomoćnik američkog tužioca Artie McConnell poroti u završnoj riječi.

- Ne dozvolite da ovo potraje još jedan minut - dodao je.

Optužbe, koje su bile dio optužnice od deset tačaka, uključivale su jednu tačku za zavjeru za distribuciju kokaina i sedam tačaka za distribuciju kokaina za Jordana. I Jordan i Washington izjasnili su se da nisu krivi.

Tužioci su tvrdili da se smrtonosna pucnjava dogodila kao odgovor na to što je Mizell isključio Washingtona i Jordana iz potencijalno unosnog ugovora o distribuciji kokaina. Tvrdili su da su muškarci otišli u Mizellov studio u Queensu, gdje je Jordan ispalio dva hica u Mizella iz neposredne blizine, ubivši ga.

Vršilac dužnosti američkog tužioca Seth DuCharme rekao je u izjavi da su optuženi navodno izveli hladnokrvno ubistvo Jasona Mizella, drsko ubistvo koje ih je konačno sustiglo zahvaljujući posvećenim detektivima, agentima i tužiocima koji nikada nisu odustali od ovog slučaja.

Mizell je bio DJ u uticajnoj rep grupi Run-DMC, koja je postala poznata 1980-ih sa hit pesmama poput It’s Tricky. Grupu, koja je osnovana 1983. godine, činili su Mizell, Joseph "Rev Run"” Simmons i Darryl McDaniels. Godine 2009. primljeni su u Rock and Roll Hall of Fame jer su otvorili put novoškolskoj hip-hop muzici.

Poput ubistava rep ikona Tupaca Shakura i Notorious BIG-a kasnih 1990-ih, slučaj Mizell ostao je otvoren godinama. Vlasti su bile preplavljene savjetima, glasinama i teorijama, ali su se borile da natjeraju svjedoke da se otvore.

Imena Jordana i Washingtona, ili barem njihovi nadimci, decenijama su se provlačili u vezi sa ovim slučajem. Vlasti su 2007. javno proglasile Washingtona osumnjičenim. On je, u međuvremenu, 2003. rekao za Playboy magazin da je bio ispred studija, čuo pucnje i vidio kako "Mali D" - jedan od Jordanovih nadimaka - juri iz zgrade.

Iako bi slučaj mogao zakomplikovati Mizellov imidž, profesor medija sa Univerziteta u Sirakuzi J Christopher Hamilton kaže da ga ne treba brisati.

Ako je zaista bio umiješan u dilanje droge, "to ne znači da njegova postignuća ne treba hvaliti", rekao je Hamilton.