Sigurni smo da se najbolja topla čokolada pije kod kuće.
Evo jednog od recepata koji važi kao italijanski. Provjeren je na stotine puta i mnoge je oduševio:
Potrebni sastojci: 5 kašičica kakaa, 4 kašičice gustina, 4 kašičice šećera, 500 ml mlijeka, 120 g crne čokolade (70 posto kakaa), 2 kašike šlag pjene.
Postupak pripreme:
U većoj posudi izmiješajte "na suho" kakao, gustin i šećer.
Zagrijte mlijeko i sipajte ga u džezvu, polako miješajući. Zagrijavajte mješavinu na tihoj vatri, miješajući da se ne stvore grudvice.
Prije nego što do kraja prokuha, smanjite temperaturu do minimuma i ubacite izlomljenu crnu čokoladu.
Miješajte na ringli dok smjesa ne postane kremasta i gusta. Ako želite slađu toplu čokoladu, dodajte još malo šećera.
Podijelite u dvije šolje i po želji, ukrasite umućenim šlagom i pospite čokoladnim mrvicama.