navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno

Napravite najbolji pire krompir do sada

Krompir je namirnica koja je prehranila generacije, a na našim prostorima se servira najčešće kao prilog uz filovane paprike, sarmu, gulaš...

Objavljeno: 02.09.2020. u 21:46
get url
text
Pire krompir
Pire krompir

Za dobar pire krompir važna su dva faktora, prvi je vrsta krompira, a drugi je temperatura pripreme.
Odaberite stariji, "brašnasti" krumpir koji je bogat škrobom (prepoznat ćemo ga po tome da mu je vanjska kora hrapava)
Pazite na temperaturu kuhanja, neće doći do razbijanja molekula ugljikohidrata pa krompir neće biti gumen.

Priprema:

Ogulite krumpir i narežite ga na podjednake kockice (2×2 cm). Sirovi krompir zatim valja isprati u posudi pod hladnom vodom, sve dok tekućina kojom ispiremo ne bude prozirna. Stavimo ga u hladnu nezasoljenu vodu i lagano grijemo dok temperatura ne bude oko 70 stepeni Celzijusa, te ga kuhamo oko 35 minuta na temperaturi između 68 i 73 stepeni (potreban vam je termometar).

Ako ga nemate, temperaturu ćete otprilike prepoznati po malim mjehurićima koji se s vremena na vrijeme pojavljuju na rubovima lonca. Nakon 35 minuta krompir ocijedimo i ohladimo pod hladnom vodom, ispirući ga. Tada krompir valja kuhati uobičajeno, u hladnu zasoljenu vodu stavimo kuhati krompir dok se ne skuha (ne smije biti raskuhan), oko 15 minuta. Krompir je kuhan ako nož lagano prolazi kroz kockicu.

Kuhani krumpir procijedimo i, dok je još topao, protisnemo ga kroz malo sito (može cjedilo za supu). U protisnuti krompir dodamo maslac narezan na kockice. Maslac miješamo dok se smjesa ne poveže. Krompir stavimo u tavicu i na izvor topline, lagano ga zagrijemo i dodajemo mlijeko dok ne dobijemo kremasti pire.

Uz so i biber, u pire možemo dodati i malo naribanog muškatnog oraščića te maslinovo ulje. Umjesto mlijeka možete dodati mileram, vrhnje za kuhanje, neko će napraviti kombinaciju i s kiselim vrhnjem, dok će začinski još odgovarati i prženi luk, ribani parmezan, peršun.