navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Napravite sami italijansku deliciju: Pesto sos obogatit će okus jelima, a pravi se vrlo jednostavno

Iako je s rastom popularnosti pesto sosa nastalo mnoštvo komercijalnih verzija dostupnih u prodavnicama, mnogi još uvijek uživaju u procesu pravljenja domaće verzije.

Objavljeno: 29.01.2024. u 11:54
get url
text

Sada zakoračite u svoju kuhinju i krenite u novu gourmet avanturu koja ne oduzima previše vremena, a u potpunosti mijenja okuse vaših omiljenih delicija.

Pesto sos recept

Sastojci

50 grama svježih listova bosiljka
30 grama tostiranih pinjola (mogu i bademi)
50 grama izrendanog parmezana
2 čehne bijelog luka
125 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar po želji

Priprema

Bosiljak, tostirane pinjole, parmezan i bijeli luk ubacite u mikser. Za autentičan pristup, kako biste što bolje sačuvali delikatne nijanse svih okusa, radije koristite mužar i tučak. Kada ste jako usitnili i ujedinili sve sastojke, polako možete dodavati maslinovo ulje dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte sol i papar po želji

Ukoliko vam se svidi jednostavnost kreiranja klasičnog pesto sosa, ali i njegovi specifični okusi, možete svoju malu talijansku avanturu nastaviti kreirajući i druge poznate verzije.

Želite li napraviti mali zaokret u klasičnom receptu, možete dodati cijeđeni sok limuna. On će ovoj jednostavnoj kombinaciji dati malo odvažnosti kroz kiselkasti okus citrusa. Savršen dodatak toj kiselosti je lagana slatkoća badema koje možete koristiti umjesto pinjola.

Pesto sos možete prebaciti u teglice i čuvati u frižideru najviše 1 – 2 sedmice. Kada pesto sos ubacite u teglicu, površinu prekrijte maslinovim uljem. Ovaj korak će poslužiti kao zaštitna barijera koja će zaustaviti oksidaciju.

Pesto sos možete ubaciti i u zamrzivač i tako imati spremne zalihe svaki put kada imate nenajavljene goste, ili se sami zaželite brze italijanske delicije. Zamrzavanje će sačuvati sve njegove vrijedne sastojke i okuse.