navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recepti

Napravite sami zdravije i jeftinije varijante: Znate li od čega se prave bezmesni burgeri i šnicle?

Veganske varijante burgera, šnicli i druge hrane nalik mesu proizvode se, naravno, od sastojaka koji nemaju veze sa životinjama. Ovisno o proizvođaču, u tim namirnicama se nalaze soja, grašak, grah, gljive, mahunarke, pšenični gluten, kokosovo ulje, riža...

Objavljeno: 13.05.2022. u 10:06
get url
text

 Neki čak stavljaju sok od cvekle kako bi "biljnom mesu" dao boju nalik pravom. Tu su i nijanse koje daju poseban okus i teksturu, poput začina, određenih ulja, škroba itd.

U vegetarijanskim varijantama mogu se naći jaja, sir, mliječni proizvodi i slično, jer oni ne jedu meso, ali jedu ostalu hranu životinjskog porijekla.

Imitacije mesa bazirane na biljkama (plant based) dobre su povremeno i za ljude koji ne spadaju u nijednu od ove dvije kategorije, već jedu meso, ali ne jedu dovoljno povrća.

- "Meso bez mesa" općenito je zdraviji izbor od, recimo, junetine jer obično sadrži manje zasićenih masti i nema holesterola. Osim toga, dobar je izvor vitamina, minerala, proteina i vlakana - kaže Samantha Heller, registrirana dijetetičarka na NYU Langone Medicinskom centru.

- Pojedini proizvođači u "biljno meso", dodaju vitamin B12, hranjivi sastojak koji se nalazi samo u životinjama i kojeg mnogi vegani imaju manjak u organizmu - dodala je.

- Ako vam "meso bez mesa" pomaže da se držite biljne prehrane, to samo po sebi može dovesti do boljeg zdravlja. Između ostalog, studije pokazuju da ljudi koji ne jedu meso imaju niži indeks tjelesne mase, niži krvni pritisak, niži prosječni šećer u krvi i niži nivo holesterola te im je potrebno manje lijekova za liječenje hroničnih bolesti kao što su krvni pritisak, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost - pojasnila je ova dijetetičarka, a prenosi Reader's Digest.

Ipak, kako se i u ovom slučaju radi o industrijski prerađenoj hrani, nije dobro s njom pretjerivati, jer uz zdrave sastojke zna sadržavati i one manje zdrave, poput pretjerane količine soli i/ili masnoća. Puno mudrije je sam kod kuće napraviti vege burgere i drugu bezmesnu hranu.

Donosimo vam nekoliko ideja:

Veganski burger

Sastojci za 4 komada: 150 g slanutka iz konzerve, 150 g cvekle, 80 g krušnih mrvica, 1/2 sitno isjeckanog crvenog luka, 4 peciva, zelena salata, paradajz, kiseli krastavci, veganska majoneza, kečap, sol i papar po ukusu.

Priprema: Protisnite slanutak viljuškom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte sveklu i dodajte luk, krušne mrvice i začine. Dobro promiješajte pa napravite četiri burgera i stavite ih u frižider na pola sata. Pecite ih na tavi, u peći ili na roštilju da dobiju lijepu boju s obje strane. Na kraju ih stavite u pecivo i dodajte ostale sastojke.

Faširanci od povrća

Sastojci: glavica kelja - mekano skuhan i nasjeckan, 1/2 glavice sitno izrezanog crvenog luka, kašika sjeckanog peršuna, 2 izribane mrkve, malo starog hljeba namočenog i iscijeđenog, malo soli, papra i ribanog muškatnog oraščića, 2 jaja, krušne mrvice, malo brašna, ulje za prženja.

Postupak: Ispržite luk pa ga pomiješajte sa isjeckanim keljom, ribanom mrkvom, kruhom, peršunom, jajetom, soli, paprom i brašnom. Dobro promiješajte pa rukama oblikujte kuglice i malo ih stisnite. Uvaljajte ih u brašno, razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice, kao kad pohate meso. Pecite ih u vrućem ulju dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Super zdravi burger

Sastojci: 250 ml meko kuhane riže (bijele ili smeđe) - posoljene tokom kuhanja, 250 ml meko kuhane smeđe leće (ili slanutka) - posoljeno tokom kuhanja, 2 naribane mrkve - na veći ribež, komad naribane brokule, 300 g krušnih mrvica, 100 g mljevenog kikirikija, kašika bučinog ili sezamovog ulja, 2 kašike soli, malo papra, malo muškatnog oraščića, ulje za pečenje.

Postupak: Sve sastojke dobro pomiješajte pa napravite oblike hamburgera. Zagrijte peć na 200 stupeni, a na protvan stavite masni papir. Poslažite burgere i pecite ih dok ne porumene. Potom ih izvadite i pržite kratko na vrućem ulju dok ne dobiju hrskavu koricu.