Pripremiti ga možete s kiselim ili slatkim jabukama, zavisno o ukusu. Dobiveni pekmez idealan je za kolače, palačinke i kao nadjev za pite. U nastavku recept.
Sastojci
Broj porcija: 8
1 kg jabuka
½ kašike cimeta
100 ml vode
1 limun
šećer (po izboru)
Priprema
1. Pripremite jabuke
Jabuke operite, ogulite i narežite na manje komade.
2. Blendajte
Narezane jabuke prebacite u blender i blendajte do kašaste teksture.
3. Sjedinite sastojke
U dobivenu smjesu dodajte limun, vodu i cimet te sve dobro promiješajte.
4. Kuhajte
Smjesu stavite na laganu vatru u lonac s debljim dnom. Dodajte 100 ml vode i kuhajte 40 minuta.
5. Pripremite staklenke
Prije ulijevanja vrućeg pekmeza u staklenke potrebno ih je sterilizirati. Poklopce i staklenke dobro isperite pa stavite u peć okrenute otvorom prema dolje na 100-150 stepeni na 10 minuta.
Staklenke će biti vruće pa ih rukavicom okrenite prema gore kako bi izašla sva para te ih vratite u pećnicu na još 3 minute.
6. Čuvanje pekmeza
Vrući pekmez ulijte u staklenke, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Ostavite da se ohlade i čuvajte u frižideru.