navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionisti savjetuju

Naučite kako jesti: Nećete biti stalno gladni, a izgubit ćete suvišne kilograme

Čim krenete na dijetu gladniji ste nego ikada? To je jednostavno tako, kažu stručnjaci za prehranu.

Objavljeno: 29.05.2023. u 08:31
get url
text

Hrana bolje miriše, odjednom vam se nenormalno jede slatko, a čak i ono što nikada ne biste pojeli sada izgleda privlačno.

Prvi korak je nemati pred sobom u kući stalno dostupne grickalice i slatkiše, a onda je tu i nekoliko stvari koje možda radite, a ne čine vam dobro.

Ne preskačite obroke

Neredovni obroci, preskakanje obroka ili premali unos kalorija po obroku dovest će do pada šećera i učestalog osjećaja gladi kao i želje za hranom. Možete osjećati i veću potrebu za slatkom ili masnom hranom. Jedna studija pokazala je da 97 posto muškaraca često ima jaku želju za hranom, dok je to slučaj kod žena u samo 68 posto slučajeva.

Supom počnite obrok

Supa prije glavnog jela, čak i neka voćka, zasitit će vas, a unijet ćete malo kalorija. Na taj način smanjit ćete i broj kalorija koje ćete unijeti glavnim obrokom. Jedna studija tako je pokazala da osobe koje jedu prvo supu unesu i do 20 posto manje kalorija u obroku.

Jedite vlakna

Glad može biti posljedica manjka vlakana u organizmu. Ona utječu na otpuštanje hormona koji smanjuje apetit, a nakon njih ćete dugo biti siti jer je potrebno puno vremena da se razgrade u želucu. Topiva vlakna bolja su kad je u pitanju sprečavanje osjećaja gladi od netopivih. Odličan su izvori zob, batat, narandže te kruške.

Zdravi proteini

Unosom proteina osigurat ćete da duže vremena ostanete siti i unesete ukupno manje kalorija u organizam. Djeluju tako da pružaju osjećaj sitosti i smanjuju lučenje hormona koji stimuliraju glad. U jednoj studiji 14 muškaraca s viškom kilograma, koji su unosili 25 posto kalorija od proteina, imalo je 50 posto manju želju za kasnovečernjim obrocima, u poređenju s grupom koja je jela manje proteina. Uz to je prva grupa prijavila kako su manje osjećali glad tokom dana i imali su manje opsesivnih misli o hrani. Jaja, meso, riba, jogurt, orasi sadrže puno proteina pa ih ne zaobilazite.

I čokolada će pomoći

Istraživanja pokazuju kako je čokolada namirnica za kojom najčešće žude ljudi na dijeti, a dobra vijest je da nije zabranjena. Samo birajte onu s najmanje 70 posto kakaa. Tamna čokolada ima manje šećera i kalorija te je puna korisnih antioksidansa. Druga odlična opcija je čokoladni proteinski puding, a možete ga napraviti tako da kakao u prahu dodate grčkom jogurtu.

Puno sna i tekućine

Za cjelokupno zdravlje kao i za mršanje potrebno je dovoljno spavati. Kvalitetan san utječe na smanjenu proizvodnju hormona gladi, dok će neispavanost učiniti suprotno i zato je moguće da ćete biti gladni cijeli dan. Dovoljno sna će osigurati dovoljne nivoe leptina, hormona koji kontrolira apetit. Voda, koja je općenito dobra za zdravlje, će vas zasititi prije obroka. U jednoj studiji posmatrano je 14 osoba koje su pile čašu vode prije obroka te se zaključilo da su unijeli i do 600 kalorija manje od onih koji nisu pili vodu.

Jedite u miru

Obroci s nogu i u trku uštedjet će vam na vremenu, ali ne i na kilogramima. Vjerovatno ćete pojesti više i ne tako zdravo. Jedite u miru, bez televizije i mobitela, žvaćite hranu te osvijestite koliko ste zapravo pojeli.