navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Struka

Naučnica koja je razvila oxfordsku vakcinu: Sars-CoV-2 više nema kud, gotovo je s opasnim mutacijama

Ugledna načnica, Sarah Gilbert, rekla je da virus s vremenom postaje sve manje virulentan kako se širi populacijom koja je sve više imuna. Preciznije, kako je pojasnila, Covid vjerojatno više neće mutirati u puno smrtonosnije varijante, jer naprosto više "nema gdje otići".

Objavljeno: 23.09.2021. u 16:41
get url
text

Sarah je inače dio tima koji je kreirao oxfordsku vakcinu - AstraZenecu, piše Telegraph.

Naglasila je da će Sars-CoV-2 na kraju postati poput ostalih sezonskih koronavirusa koji uzrokuju prehladu i respiratorne infekcije.

- Virus ne može potpuno mutirati jer njegov šiljasti protein mora stupiti u interakciju s ACE2 receptorom na površini ljudske stanice kako bi ušao u tu stanicu. Kad bi promijenio svoj protein šiljka toliko da ne može stupiti u interakciju s tim receptorom, onda ne bi mogao ući u stanicu. Dakle, nema mnogo mjesta na koja bi virus mogao otići da izbjegne imunitet, a da i dalje bude zaista zarazan virus - pojasnila je Gilbert. 

Pojašnjava da već živimo s četiri različita ljudska koronavirusa o kojima zapravo i ne razmišljamo previše i na kraju će Sars-CoV-2 postati jedan od njih, prenosi London Evening Standard.

- Pitanje je koliko će vremena trebati da se to ostvari i koje ćemo mjere u međuvremenu morati poduzeti kako bismo to uspjeli napraviti. Do sada je sve dosadašnje varijante virusa, koje su izgledale kao da su virulentnije i da izbjegavaju imunitet, nadvladala delta varijanta koja je zaraznija - naglasila je. 

Ističe, Covid će na kraju postati poput obične prehlade.

Profesorica Sharon Peacock, direktorica britanskog "genomičkog konzorcija" koji za Vladu prati varijante virusa, također je rekla: "Ako ne vakcinišemo ljude i dođe do nekontroliranog prijenosa i infekcije, onda je takva situacija za virus pravi poligon za treniranje. To je nešto o čemu bismo trebali brinuti. Ako nemamo mnogo infekcija, onda virus nema velike šanse za mutaciju. Dakle, vakcinisanje nije samo moralno ispravna odluka, već i strateški ispravna stvar ako se želimo zaštititi. Sekvencioniranje putnika koji dolaze u zemlju je ključno jer će se kod njih pojavljivati ​​nove varijante".