navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Naučnici dokazali: Ovo je najštetnija i najopasnija hrana na svijetu, uništava jetru i srce, popularna je i kod nas

Doktor Joseph Mercola, upozorava kako naoko bezazleni postupak pečenje čipsa na visokim temperaturama zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid

AUTOR: Faktor/Eat This
Objavljeno: 19.05.2025. u 17:14
get url
text
Portal EatThis objavio je popis 100 najnezdravijih proizvoda, a na samom vrhu je čips.
Sadrži velike količine soli, umjetnih boja i aditiva, dok vlakana i hranjivih tvari gotovo da nema.
Ukratko, u čipsu nema ništa korisno za tijelo, a štetnih tvari ima u izobilju.
Oko tridesetak grama čipsa, što je otprilike 15 do 20 listića sadrži oko 10 grama masti i 154 kalorija.
Doktor Joseph Mercola, upozorava kako naoko bezazleni postupak pečenje čipsa na visokim temperaturama zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid.
To je štetan i potencijalno neurotoksičan spoj koji nastaje kada se hrana bogata ugljikohidratima, poput čipsa i prženih krompirića peče na visokim temperaturama (iznad 100 stepeni).
Kada se završi s pečenjem, površina hrane dobija žutu ili smeđu boju, a upravo je to znak da su se stvorili akrilamidi, piše drmercola.com.
Još od 1994. godine Međunarodna agencija za rak uvrstila je akrilamid na popis potencijalno kancerogenih tvari za ljude.
Spomenuto istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je da su čips, pomfrit, keksi i krekeri imali najviše nivoe, da su hljeb, kukuruzne pahuljice i kukuruzni čips imali nešto niže količine akrilamida dok su kuhana hrana i životinjski proizvodi, čak i kad su prženi, imali relativno zanemarive nivoe akrilamida.
Kako napominju naučnici, veza između čipsa i debljanja jača je nego veza između debljanja i bilo kojeg drugog prehrambenog proizvoda, uključujući i mesne prerađevine i zaslađene napitke.
Osim toga, višak kilograma i pretilost povezuju se s povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih oblika karcinoma.
Konzumacija čipsa povećava nivo holesterola, ne pruža osjećaj sitosti i može sadržavati aditive koje stručnjaci povezuju s povećanim rizikom od raka.
Istraživanja pokazuju da samo nekoliko sati nakon konzumacije, krvne žile mogu pretrpjeti negativne posljedice.
Mnogi i ne znaju da svaki čips i nije napravljen od krompira. Tako su, primjera radi, neke vrste čipseva mješavine pšenice, riže, kukuruza i krompirovih pahuljica.
Smjesa od navedenih sastojaka se zgnječi i nakon toga reže u oblikovane listiće nalik pravom čipsu, peče u dubokom ulji, suši i na kraju se poprska različitim okusima u prahu.
Ako često konzumirate čips ili slične grickalice, razmislite o zdravijim alternativama. Umjesto toga, posegnite za orasima, bademima, lješnicima, sjemenkama bundeve ili svježim voćem poput banana i narandži.
search icon
prikaži komentare (0)