navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Omiljeni napitak

Naučnici kažu da su otkrili tajnu besprijekornog espressa, nije komplikovana

O ključu za pripremu besprekornog espressa raspravljale su generacije barista, stručnjaka, ali i entuzijasta i ljubitelja ovog najpopularnijeg jutarnjeg napitka na svijetu.

Objavljeno: 18.12.2023. u 08:58
get url
text

Sada grupa naučnika kaže da ima odgovor i da su izdvojili tajni sastojak, tačnije korak - ​​i on dolazi na red prije nego što mljevenje uopće počne.

Istraživači su otkrili da malo vode dodane zrnu kafe prije procesa mljevenja stvara postojaniji i ukusniji espresso, za koji kažu da će pomoći baristima i industrijskim proizvođačima kafe da prevladaju prepreku koja im je dosad možda stajala na putu, prenio je nedavno The Guardian.

Kada se kafa melje, trenje između zrna stvara elektricitet, zbog čega se čestice skupljaju u mlinu.

Istraživanje je pokazalo da dodavanje vode u ovaj proces smanjuje proizvedenu energiju, što rezultira manjim otpadom kafe i jačim okusima.

Naučnici su također otkrili promjene u načinu kuhanja espressa kada se voda kombinira s različitim metodama mljevenja. Voda ne samo da smanjuje statički elektricitet, i stoga smanjuje nered dok meljete, već također može imati veliki utjecaj na intenzitet pića i potencijalno, mogućnost pristupa višim koncentracijama povoljnih okusa.

Studija je također istraživala i kako struja utječe na okus kafe.

Istraživači su udružili snage sa stručnjacima za vulkane koji su ispitivali povezanu električnu aktivnost tokom erupcija - proces za koji kažu da je sličan kuhanju kafe.

Tokom erupcije, magma se raspada u male čestice koje izlaze iz vulkana u velikom oblaku.

Te se čestice trljaju jedna o drugu i pune do tačke stvaranja munje. Na pojednostavljen način, to je slično mljevenju kafe, gdje uzimate ta zrna i pretvarate ih u fini prah.

Na detaljnom istraživanju okusa povezanom sa strujom još rade.