navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Provedena studija

Naučnici otkrili ključni faktor za dugovječnost: Zašto neki ljudi žive sto godina i duže

Stogodišnjaci imaju jedinstven imunološki sistem koji ostaje funkcionalan u ekstremnoj starosti, pomažući im da postignu izuzetnu dugovječnost, sugerira nova studija.

Objavljeno: 05.04.2023. u 10:10
get url
text

Razultati su pokazali da ova rijetka populacija pojedinaca koji dosegnu 100 godina ili više ima poseban sastav imunoloških ćelija koji im osigurava visoko funkcionalan imunološki sistem, naveli su istraživači.

Prethodne studije su pokazale da je jedna od karakteristika starenja opadanje pravilnog funkcioniranja imunološkog sistema.

Imunološke ćelije stoje iza važnih mehanizama za oporavak od bolesti, omogućavajući dugovječnost.

Studija je objavljena u TheLancet.com, a istraživači su izvršili sekvenciranje pojedinačnih ćelija kako bi procijenili molekule u mononuklearnim ćelijama periferne krvi (PBMC) – široku kategoriju imunoloških ćelija koje cirkuliraju u krvi - uzete od sedam stogodišnjaka.

Zatim su koristili napredne računarske tehnike kako bi analizirali kako se udio različitih tipova ćelija i njihove unutrašnje aktivnosti mijenjaju s godinama.

Identificirali su sastav i promjene funkcije specifične za tip ćelije koje su jedinstvene za stogodišnjake, što odražava normalan imunološki odgovor s godinama.

- Sakupili smo i analizirali ono što je, prema našim saznanjima, najveći skup podataka od jedne ćelije o stogodišnjim subjektima koji nam je omogućio da definiramo jedinstvene karakteristike ove populacije koje podržavaju identifikaciju molekularnih faktora i faktora načina života koji doprinose njihovoj dugovječnosti - objasnio je autor studije Stefano Monti.

- Naši podaci podržavaju hipotezu da stogodišnjaci imaju zaštitne faktore koji im omogućavaju da se oporave od bolesti i dostignu ekstremnu starost - kazala je Tanja Karagianis, druga autorica studije.

Profili imuniteta uočeni kod stogodišnjaka potvrđuju dugu historiju izloženosti infekcijama i sposobnost oporavka od njih i pružaju podršku hipotezi da su stogodišnjaci obogaćeni zaštitnim faktorima koji povećavaju njihovu sposobnost oporavka od infekcija.