navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Naučnici otkrili koliko dnevno pređenih stepenica smanjuje srčane bolesti za 20 posto

Svakodnevno penjanje uz 50 stepenica, otprilike na peti sprat zgrade, povezano je s 20 posto manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje međunarodnog tima naučnika, koji su rezultate studije objavili u časopisu Atherosclerosis.

Objavljeno: 11.10.2023. u 22:49
get url
text

Otkriće je utemeljeno na proučavanju životnih navika 458.860 odraslih osoba iz UK Biobank, koja sadrži važne zdravstvene podatke, poput porodične historije bolesti, genetskih rizika i podataka o krvnom pritisku, a naučnici su ih sve uključili u svoju analizu.

Istraživanje je pokazalo da je uspinjanje uz stepenice smanjilo rizik kod svih ispitanika, posebno kod onih koji nisu spadali u visokorizičnu grupu osoba sklonijih razvoju srčanih bolesti.

Prednosti ove fizičke aktivnosti su sljedeće - besplatno je, ne zahtijeva odlazak u teretanu niti posjedovanje bilo kakve posebne sportske opreme, može se izvoditi neovisno o vremenskim uslovima, a i nešto je što nas većina obično radi u sklopu svakodnevne rutine.

Naučnici su podsjetili da je penjanje po stepenicama oblik intenzivne fizičke vježbe.

Vrijedno je spomenuti i to da je kod osoba koje su se prestale redovno penjati stepenicama tokom razdoblja istraživanja, a ono je trajalo u prosjeku 12,5 godina, primjećen 32 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one koji se nikada nisu penjali stepenicama.

Naučnici su posebno pratili osobe koje su bolovale od aterosklerotične kardiovaskularne bolesti (ASCVD). Karakteriziraju je stanja poput bolesti koronarnih arterija i ishemijskog moždanog udara, čestih uzroka smrti u cijelom svijetu.

Tjelesna aktivnost odavno se promovira kao način smanjenja rizika od razvoja ASCVD-a, premda se ranije nije previše detaljno proučavala povezanost između penjanja uz stepenice i zdravlja srca.

Ojačan srčani mišić pridonosi regulaciji krvnog pritiska i jačanju samog organa, održavajući ga zdravijim i duže zaštićenim od bolesti.

Ovo nije prva studija koja promovira dobrobiti penjanja i spuštanja niz stepenice. Ta se fizička aktivnost ranije povezivala sa smanjenim rizikom od razvoja raka i poboljšanjem kardiorespiratorne kondicije, pa se sljedeći put, imate li priliku, radije odlučite za stepenice umjesto za lift.

- Studija nam je ponudila nove dokaze o zaštitnim učincima penjanja stepenicama kada je posrijedi rizik od razvoja ASCVD-a, posebno za pojedince s višestrukim faktorima rizika od razvoja ASCVD - istaknuo je epidemiolog Lu Qi s američkog Sveučilišta Tulane.

Informacije su prenijeli brojni zdravstveni portali poput Medical News Today i Science Alert.