navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U SAD-u i Evropi

Naučnici otkrili novu varijantu koronavirusa, nazvali je deltakron

Naučnici su potvrdili postojanje nove varijante koronavirusa koja kombinira mutacije iz omikron i delta varijantnog soja, a slučajevi novootkrivene varijante uočeni su i u Evropi i u SAD-u.

Objavljeno: 14.03.2022. u 08:28
get url
text

Nova hibridna varijanta, neslužbeno nazvana "deltakron", potvrđena je sekvencioniranjem genoma koje su obavili naučnici sa Univerzitetskog instituta Méditerranée Infection u francuskom Marseilleu, a otkrivena je u nekoliko regija Francuske, stoji u članku objavljenom u bazi podataka medRxiv koji još treba proći recenziju.

Po podacima međunarodne baze podataka GISAID, slučajevi „deltakrona“ otkriveni su još u Danskoj i u Nizozemskoj.

Nova hibridna varijanta nastala je procesom koji se naziva rekombinacija, što znači da su istodobno dvije varijante virusa zarazile istog pacijenta, razmjenjujući pritom genetski materijal da bi stvorili novo potomstvo.

Naučnici kažu da "srž" deltakrona potječe od delta varijante, dok njen šiljasti protein – koji omogućuje virusu ulazak u ćelije domaćina, potječe od omikrona, stoji u medRxiv-ovu dokumentu.

- Ustanovili smo da se rekombinacija može dogoditi i kod ljudi i kod životinja s više cirkulirajućih varijanti SARSCoVa-2 - napisao je dr. Soumya Swaminathan na Twitteru, glavni naučnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Istaknuo je da "sada treba pričekati da se obave precizni eksperimenti koji će utvrditi svojstva ovog virusa".

Vjeruje se da nova varijanta koronavirusa u svijetu kruži od januara, navodi GISAID.

Maria Von Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19, rekla je da naučnici zasad nisu primijetili nikakve promjene kada je u pitanju težina bolesti u poređenju sa ranijim varijantama koronavirusa, no da su u toku brojne studije.

Naučnici se slažu da je varijanta koja kombinira mutacije dviju varijanti koronavirusa "jedna od onih na koje treba paziti".