navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Neobičan poduhvat

Naučnici planiraju izolirati DNK iz kose slavnog umjetnika Leonarda da Vincija 

Istraživači planiraju uz pomoć DNK nalaza ispitati pripadaju li kosti koje su pronađene u navodnom Da Vincijevom grobu u Francuskoj uistinu slavnom italijanskom slikaru, arhitekti i izumitelju

Objavljeno: 07.05.2019. u 12:31
get url
text

Dvojica italijanskih historičara umjetnosti odlučili su da se upuste u nesvakidašnji poduhvat - oni su najavili da će testirati DNK dlake za koju se vjeruje da je pripadala čuvenom renesansnom umjetniku Leonardu da Vinciju.

Pramen kose pronađen je u privatnoj kolekciji u SAD-u i prvi put je izložen na izložbi "Leonardo Lives" od 2. maja u Da Vincijevom rodnom gradu Vinci, nedaleko od Firence.

Istraživači planiraju uz pomoć DNK nalaza ispitati pripadaju li kosti koje su pronađene u navodnom Da Vincijevom grobu u Francuskoj uistinu slavnom italijanskom slikaru, arhitekti i izumitelju.

Leonardo da Vinci jedan je od najutjecajnijih umjetnika na svijetu. Pretpostavlja se da je umro u 67. godini u francuskom gradiću Amboiseu, nakon niza moždanih udara. Vjeruje se da je pokopan u kapelici Saint-Florentin u dvorcu Amboise, kraljevoj rezidenciji, ali tačno mjesto njegovih ostataka i dalje je misterija zato što je kapela u velikoj mjeri bila uništena tokom francuske revolucije.

- Planiramo provesti analizu DNK na reliktu i uporediti ih sa kostima pronađenim u grobnici - rekla je Agnese Sabato, predsjednica Udruženja za baštinu Leonarda da Vincija, prenosi CNN. 

Iako nikada nisu pronađeni direktni Da Vincijevi potomci te se smatra da nije imao djece, naučnici su uspjeli pronaći direktnu i neprekinutu krvnu liniju od njegovog polubrata Domenica.