navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Univerzitet Cardiff

Naučnici traže hitna istraživanja: Kako sredstva za ispiranje usta utječu na koronavirus

Grupa naučnika sa Univerziteta Cardiff u Velikoj Britaniji pozvala je da se hitno istraži da li sredstva za ispiranje usta mogu spriječiti širenje koronavirusa.

Objavljeno: 15.05.2020. u 08:55
get url
text

Kako piše Mirror, naučnici su pregledali i dosadašnja istraživanja na ovu temu kako bi procijenili - da li upotreba ovih sredstava može smanjiti prenos virusa u ranim fazama infekcije.

- Javni zdravstveni organi u Velikoj Britaniji nisu za sada istraživali dejstvo sigurne upotrebe sredstava za ispiranje usta. U eksperimentima i ograničenim kliničkim studijama pokazalo se da pojedina sredstva sadrže poznate virucidne sastojke koji efikasno ciljaju lipide u sličnim obloženim virusima. Ono što još ne znamo je da li postojeća sredstva mogu aktivno djelovati protiv lipidne membrane CARS- KOV- 2. Naša analiza litereture sugerira da su hitno potrebna istraživanja kojima bi se utvrdio ovaj njihov potencijal - kazala je Valerie O' Donnell, jedna od direktorica Instituta za istraživanje imunološkog sistema Univerziteta Cardiff.

Zna se da je SARS - COV- 2 virus obložen masnom mebranom. Međutim, kako je dr, O' Donnell navela, ne zna se da li bi oštećenje ovog sloja virusa izazvalo njegovu “deaktivaciju” u grlu.

I njene kolege dodale su da su prethodne studije pokazale da agensi, koji se najčešće nalaze u sredstvima za ispiranje usta, mogu narušiti lipidnu (masnu) membranu određenih obloženih virusa.

Naglasile su da se još ne zna da li bi to bio slučaj i sa novim sojem koronavirusa kao i da ljudi trebaju nastaviti slijediti smijernice vlada u svojim zemljama.

Izdvojili su pritom nekoliko sredstava koji zaslužuju klinička ispitivanja, a za časopis “Function” izjavili su:

- Naglašavamo da objavljena istraživanja o drugim virusima sa omotačem, uključujući i koronaviruse, direktno podržavaju ideju da su potrebna dodatna istraživanja o tome da li oralno ispiranje može potencijalno smanjiti prenos COVID-19.

Dodali su da bi istraživanje moglo obuhvatiti procjenu postojećih, ali i posebno prilagođenih formulacija za ispiranje usta, najprije u laboratoriji, a zatim i u kliničkim ispitivanjima.