Sudionici su dali detaljne informacije o svojim navikama konzumiranja čaja, uključujući vrstu koju preferiraju (zeleni, crni, žuti ili oolong), kao i prosječan broj šoljica koje su konzumirali svaki dan.
Istraživači su zatim procijenili različite markere starenja kao što su krvni pritisak, holesterol i postotak tjelesne masti kako bi odredili biološku dob sudionika.
Nalazi, objavljeni u stručnom časopisu The Lancet Regional Health - Western Pacific, pokazali su da osobe koje piju čaj oko tri šoljice, odnosno šest do osam grama lišća čaja, pokazuju znakove sporijeg biološkog starenja.
Zanimljivo je da je kod onih koji su prestali piti čaj primijećeno brže biološko starenje.
Naučnici smatraju da su za odgađanje procesa starenja odgovorni polifenoli, za koje je poznato da poboljšavaju crijevnu mikrobiotu. To blagotvorno utječe na imunitet, metabolizam i kognitivne funkcije.
Iako se studija nije bavila specifičnim vrstama čaja, nije pronađena značajna razlika između onih koji piju crni čaj u Velikoj Britaniji i ljubitelja zelenog čaja u Kini.