navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Nedostatak ovih vitamina može biti uzrok problema sa kožom, kosom i noktima

Kada vidimo da su nam nokti krti, listaju se ili lome više nego prije, koža nije glatka, elastična i normalne strukture a kosa je lomljiva i beživotna, moguće je da nam nedostaje neki važan vitamin ili da imamo zdravstveni problem.

Objavljeno: 18.02.2024. u 18:09
get url
text

Vitamini i minerali su supstance koje moramo unijeti u dovoljnoj količini u organizam kako bi naše zdravlje bilo što bolje a imunitet jak i sposoban da se odupre napadima virusa i bakterija.

Nije slučajno što se brojni zdravstveni problemi mogu naslutiti po promjenama na koži, lomljivim noktima i kosi koja opada, ili je suha i bez volumena.

Stručnjaci za ishranu savjetuju prije svega dovoljan unos vode jer je hidratacija osnov pravilnog funkcioniranja organizma. Svakodnevni jelovnik trebalo bi da čini prije svega svježe voće, povrće, minimum mliječnih proizvoda, dobre masnoće, ribu, cjelovita zrna žitarica, nemasno meso.

Dovoljno biljnih vlakana osigurat će nam dobro varenje, pravilno izbacivanje toksina iz organizma, dobru psihofizičku formu i održavanje optimalne tjelesne mase.

Vitamin A

Suha koža lica ili pojava akni prvi su mogući znaci da nam nedostaje vitamin A. Kosa je bezlična, nije sjajna, a nokti se listaju, slabe strukture i lako lomljivi. I bore su upadljivije ako nam nedostaje vitamin A, a koža izgleda starije. Ovaj vitamin sadrže jaja, zelje, mrkva, dinja, slatki krompir.

Vitamini grupe B

I vitamini grupe B (B2 i B6) nam možda nedostaju ako koža počinje da puca ili se po tijelu ili licu jave akne. Kosa postaje rjeđa, tjeme suho i dolazi do opadanja. Ovaj vitamin možemo naći u cjelovitim žitaricama, povrću, ribi, piletini.

Vitamin C

Bez vitamina C nema sinteze kolagena, a to znači da nam je koža manje elastična i sa više bora. Vitamin C je prije svega važan za smanjenje oksidativnog stresa, sporije starenje. Najveći izvori su paprika, citrusno voće, paradajz, zeleno povrće.

Vitamini D i E

Vitamin D utječe na gustinu kose i čvrstinu noktiju, zahvaljujući dobroj apsorpciji kalcijuma. Da bismo ga pravilno iskoristili neophodna nam je sunčeva svjetlost. Izvori su riba, gljive, žitarice.