navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdrava hrana

Neka prehrana bude raznovrsna: Šta je zdravije, sirovo ili kuhano povrće?

Često se lome koplja koja je najbolja metoda pripreme namirnica, najprije povrća, te se nerijetko može čuti kako je sirovo najbolje.

Objavljeno: 22.02.2024. u 12:11
get url
text

Namirnice se općenito toplinski obrađuju kako bi se povećala probavljivost te hrane i kako bi se bolje apsorbirali nutrijenti. Kad je Rocky Balboa u filmu jeo sirova jaja, pokrenuo je trend koji je zapravo pogrešan. Termički obrađena jaja imaju veću apsorpciju proteina i vitamina. 

Antioksidans likopen iz paradajza imat će veću stopu apsorpcije kad se paradajz termički obradi. Ako pričamo o mrkvi koja se jede i sirova i kuhana, za veću apsorpciju beta karotena koji se u tijelu konvertira u vitamin A bolje ju je skuhati.

Osim toga, termičkom obradom povećavamo sigurnost konzumiranja hrane jer se u njoj mogu naći bakterije. Također, skuhano je uvijek ukusnije. Što se tiče pripreme, povrće je najbolje u varivu, kad je u pitanju čuvanje nutrijenata, posebno vitamina B grupe i vitamina C, koji su topivi u vodi. 

Za većinu povrća može se primijeniti kratko izlaganje visokoj temperaturi, poput kuhanja na pari jer se ništa ne gubi. Isto tako su dobri blanširanje i obrada u mikrovalnoj peć.

Način prehrane je i kulturološki uvjetovan pa ćemo, zelenu salatu i radič jesti sirove, kao salatu. Kuhati treba kupusnjače, brokulice, mahune... To nećemo jesti sirovo. Najvažnije je da je naša prehrana raznovrsna te da povrće jedemo i sirovo i kuhano, zavisno o navikama.