Jedno od tradicijskih jela koje pripada i bosanskohercegovačkoj kuhinji je pura ili palenta.
Palenta je jelo od ukuhanog kukuruznog brašna koje svoje porijeklo vuče iz Italije, odakle se proširila diljem Evrope.
Palenta je nutritivno vrijedna namirnica koja u jednom serviranju (odprilike 60 grama kuhane palente) sadrži svega 44 kcal.
Bogata je beta karotenom, provitaminom A, te drugim vitaminima i mineralima. Ujedno je i vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) koji podiže imunitet, te pomaže tijelu da pretvori hranu u energiju i nosi se sa stresom.
Recepata za palentu ima jako puno, a ovog puta nudimo četiri jela za različite obroke u danu.
Palenta sa zapečenim parmezanom
Potrebni sastojci: 200 g palente, 100 g ribanog parmezana ili nekog drugog sira, dvije kašike maslinovog ulja.
Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Uzmite dublju tepsiju i kad je palenta gotova, namažite je maslinovim uljem, pa ulijte palentu te je pospite ribanim parmezanom.
Stavite u rernu na 10-ak minuta dok se sir ne rastopi i napravi smeđu koricu. Uz ovu palentu, pripremite pileća prsa ili neko drugo manje masno meso.
Potrebni sastojci: 200 g palente, 1 glavica luka, jedan paradajz, začinsko bilje po želji.
Rernu zagrijte na 200 stepeni. Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju pa istresite u tepsiju u koji ste stavili papir za pečenje. Palentu zapecite 10-ak minuta pa izvadite i ostavite da se ohladi.
Palentu potom narežite na kockice ili kolutove, od kojih ćete praviti bruschette. Luk i paradajz narežite na sitno, pa promiješajte u posudi. Kašikom na svaki komadić palente stavite smjese luka i paradajza, pa po vrhu pospite začinsko bilje.
Potrebni sastojci: 100 g palente, 200 g mljevene teletine, 200 g pelata (paradajz u sosu), 50 g parmezana, 1 glavica luka, peršun, origano, so, biber po želji.
Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju, pa ostavite sa strane da se hladi. U tavu stavite malo kokosovog ulja, pa dodajte na sitno narezani luk. Kad luk postane staklast, dodajte mljeveno meso i miješajte. Dinstajte pet minuta, pa dodajte pelate i promiješajte. Ostavite na laganoj vatri da se dinsta još nekoliko minuta. Na kraju dodajte začine i promiješajte.
Palentu stavite na tanjir, prelijte umakom od mesa i preko pospite parmezanom.
Kolač s borovnicama i bademima
Potrebni sastojci: 150 g palente, 100 g badema, 100 g borovnica, jedna kašičica ekstrakta vanilije, dva jaja, 100 g kokosovog ulja, tri kašike meda, jedna kašičica praška za pecivo.
Rernu zagrijte na 180 stepeni, a u tepsiju stavite papir za pečenje. U posudu stavite kokosovo ulje i med, pa sve dobro promiješajte mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, i ekstrakt vanilije, uz stalno miješanje. Dodajte na sitno narezane bademe, palentu i prašak za pecivo. Kad ste dobili jednoličnu smjesu, istresite je u tepsiju i dodajte borovnice, pazeći da ih što manje zgnječite. Pecite oko 25 minuta.