navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Upozorenje

Nikako ne ostavljajte sredstvo za čišćenje ruku u autu: Pogledajte fotografiju, ona je opomena

Britanska nacionalna zdravstvena organizacija upozorila je građane da ne ostavljaju u automobilu sredstva za dezinfekciju ruku.

Objavljeno: 27.06.2020. u 18:59
get url
text

Nacionalna zdravstvena organizacija skrenula je pažnju građanima da ne ostavljaju sredstva na bazi alkohola, niti sanitarna sredstva koja služe za dezinfekciju, u automobilma zbog mogućnosti izazivanja požara.

Visoke temperature i sredstva na bazi alkohola mogu da dovedu do ozbiljne nezgode i požara. Zbog pritiska unutar boca može doći i do eksplozije.

- Primili smo nekoliko prijava da sredstva za čišćenja ruku su se zapalila u vozilima zbog visokih temperatura u Velikoj Britaniji - istakla je Nacionalna zdravstvena organizacija u saopćenju.

- Zbog temperatura koje su preko 25 stepeni Celizijusa, temperatura u automobilu može da dostigne preko 50 za nekoliko sati. Tako da nije ni čudo zašto na društvenim mrežama kruže fotografije zapaljenih sanitarnih bočica koje su izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti - rekli su iz ove organizacije prenosi The Sun.

Iako eksperti navode da je postoji rizik da se sredstvo zapali, ipak je važno ga imati sa sobom jer je efikasno u sprečavanju zaraze od koronavirusa.