navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ona je divna

Nova Miss Francuske u fokusu zbog frizure, ona je svoj uspjeh opisala kao pobjedu različitosti

Eve Gilles nova je Miss Francuske.

Objavljeno: 17.12.2023. u 11:57
get url
text

Djevojka izabrana za Miss Francuske 2024. godine svoj uspjeh opisala je kao pobjedu za različitost, primivši pohvale za svoju kratku kosu, kao i predvidljive kritike gledatelja takmičenja ljepote koje se suočilo s optužbama za seksizam.

- Niko vam ne bi trebao određivati ko ste - izjavila je 20-godišnja Eve Gilles, jedina ovogodišnja takmičarka sa kratkom kosom, te dodala:

- Navikli smo vidjeti lijepe misice s dugom kosom, ali ja sam odabrala androgini look s kratkom kosom - rekla je nakon pobjede u subotu uvečer, dodavši da je svaka "žena drugačija, sve smo jedinstvene".

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miss Nord-Pas-de-Calais (@missnordpasdecalaisoff)

Djevojka iz sela blizu Dunkerquea u sjevernoj Francuskoj izabrana je u gradu Dijonu pred 5.000 fanova.

Na društvenim mrežama mnogi su gledatelji reagirali s oduševljenjem, pobijajući kritike koje su njen odabir prikazivale ispolitiziranim.

- Možda nova Miss Francuske nije prekrasna u vašim očima, ali smatrati njenu kratku kosu gestom osjetljivosti na društvene nepravde... To je jednostavno smiješno - rekao je jedan fan nove Miss Francuske na društvenoj mreži X.

- Eve Gilles nova je Miss Francuske 2024 i zlonamjerne i beskorisne kritike to neće promijeniti. Ona je divna - rekao je drugi korisnik na X-u.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eve Gilles (@evegillesoff)

Pobjeda Eve Gilles dolazi manje od sedam dana nakon što je sud naredio francuskoj televizijskoj i produkcijskoj kući da dvjema prethodnim finalisticama Miss Francuske nadoknadi štetu jer su ih potajno snimali i pokazivali gole grudi u eteru.

Sud je utvrdio da su obje žene snimljene u svlačionicama "a da nisu bile obaviještene".

Alexia Laroche-Joubert, izvršna direktorica kompanije Banijay France, koja posjeduje brend Miss Francuske, branila je takmičenje kao simbol uspjeha koji omogućuje društveni uspon takmičarkama koje su kasnije postale "poslovne žene, ljekari ili filmske rediteljice".

Kriteriji konkursa su "modernizirani", rekla je, na način da više ne postoji dobna granica za sudionike, koji sada također mogu biti oženjeni ili transrodni.

Međutim, kritičari smatraju da je razvoj takimičenja nedovoljan.

- Takmičenje za Miss Francuske još uvijek je jednako seksističko u načinu na koji klasificira žene prema kriterijima ljepote - dodala je Violaine de Filippis, glasnogovornica organizacije Dare Feminism.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eve Gilles (@evegillesoff)