Smisao međuobroka je unos nutritivno kvalitetne hrane, kako se u sljedećem obroku ne bi dogodilo prejedanje zbog predugog trajanja gladi i vremena bez hrane.
Funkcija međuobroka je pružanje osjećaja sitosti. Zbot toga je za međuobroke dobro birati namirnice bogate proteinima i vlaknima jer duže zadržavaju osjećaj sitosti.
Ovo su najbolji izbori:
Orašasti plodovi i suho voće
Kombinacija je bezbroj, a mjera je uvijek ista - šaka. Uzmite šaku orašastih plodova i šaku sitnijeg sušenog voća (brusnice) ili dva, tri komada većeg (suhe smokve, kajsije...).
Jogurt s voćem
Potrebni sastojci: 100 ml grčkog jogurta, voće po izboru (može i smrznuto).
U čašu stavite red jogurta, red voća i tako do vrha. Cilj je da svaki put kad zagrabite uhvatite dio voća i dio jogurta.
Banana u čokoladi
Potrebni sastojci: pola banane, 30 g čokolade sa 75 posto kakaa.
Bananu narežite na kolutove, debljine oko dva centimetra, pa nabodite na drvene čačkalice. Čokoladu otopite, pa bananu do polovine uronite u čokoladu i stavite u frižider da se smrzne.
Grilovani ananas
Potrebni sastojci: 300 g ananasa.
Ananas narežite na komade debele oko dva centimetra.
Zagrijte grill tavu i na vrelu stavite ananas. Zapecite sa svake strane.
Zelena salata s voćem
Potrebni sastojci: zelena salata po izboru, 1/4 glavice luka, voće po izboru, limunov sok.
Sjedinite sve sastojke u posudi, promiješajte i dodajte malo limunovog soka i uživajte.
Smoothie od borovnica
Potrebni sastojci: 2 kašike smrznutih borovnica, 150 ml tekućeg malomasnog jogurta, malo cimeta.
Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Jabuka s maslacem od kikirikija
Potrebni sastojci: 1 jabuka, pola kašike maslaca od kikirikija.
Jabuku narežite na kriščice.
Maslac od kikirikija namažite na svaku kriščicu i uživajte u punoći okusa.
Krastavci u jogurtu
Potrebni sastojci: pola svježeg krastavca, 150 ml malomasnog jogurta, malo soli.
Krastavce narežite na tanke kolutove, pa posolite i pustite da malo stoji. Potom ih ocijedite i dodajte jogurt, pa promiješajte.
Paradajz punjen nemasnim sirom
Potrebni sastojci: 2 paradajza, 150 g nemasnog sira, začini.
Paradajz prerežite po vrhu, pa nježno izdubite kašikom. Napunite ih sirom, pospite začinima, pa zapecite 15 minuta na 200 stupeni Celzijusa.
Salata od prokulice i suhog mesa
Potrebni sastojci: 150 g prokulice, 50 g nemasnog suhog mesa, tri, četiri polovine oraha.
Prokulicu skuhajte, pa narežite na sitno. Suho meso prepecite u tavi da postane hrskavo, dodajte narezanu prokulicu i orahe, pa promiješajte.