navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Nutricionistica sa Harvarda otkrila četiri toksična sastojka u hrani koja potiču glad

Hrana koju kupujemo sadrži veliku količinu toksičnih aditiva. To znači da je promijenjena kako bi nas učinila gladnim i pogoršala naše emocionalne prehrambene navike.

Objavljeno: 09.06.2023. u 19:29
get url
text

Amy Shah, nutricionistica s Harvarda, uvijek podsjeća ljude da čitaju etikete na hrani.

- Ne morate u potpunosti izbjegavati određene aditive, ali umjerenost može učiniti puno dobrog - kazala je za CNBC i dala popis aditiva kojih se treba kloniti što je više moguće.

Mononatrijev glutamat (MSG)

MSG potiče glad, a povezuje se s dijabetesom i pretilošću. Čak se smatra ekscitotoksinom, koji može uzrokovati pretjerano uzbuđenje moždanih ćelija i njihovo nekontrolirano pucanje.

Rafinirano brašno

Pri procesu rafiniranja uklanjaju se mekinje i klice, što omogućuje proizvodima da duže ostanu na policama, ali time se uklanjaju i prirodni vitamini, minerali i dijetalna vlakna.

Rafinirano brašno, uglavnom bijelo, brzo podiže nivo šećera u krvi, naglo povećava nivo inzulina i dovodi do njenog pada. Ova reakcija nas vrlo brzo čini gladnim, što objašnjava zašto nam se nakon peciva ili kriške tosta može otvoriti apetit.

Bijeli šećer

Bijeli šećer djeluje na tijelo slično kao rafinirano brašno. Šalje nivo šećera u krvi u nebo, a zatim ga ruši pojačavajući želju za šećerom. Zato jednom kada ga počnete jesti, teško ćete prestati.

Posebno loš oblik rafiniranog šećera je visokofruktozni kukuruzni sirup. Dodan gaziranim pićima, komercijalnim sokovima i drugim pićima, kao i pakiranoj hrani, remeti naš normalan metabolizam.

Studije su otkrile da ovaj aditiv usporava oslobađanje leptina, odnosno hormona koji tijelu poručuje da je sito.

Gluten

Još jedan razlog zbog kojeg smo gladni je gluten. To je protein u pšenici koji je često prisutan u prerađenoj hrani. Može izazvati jaku upalu kod određenih grupa ljudi zbog svojstava sličnih rafiniranom šećeru, a također je iritantan za crijeva.

Dobro pravilo je izbjegavati proizvode koji sadrže gluten mjesec dana. Pratite kako se osjećate i zabilježite imate li bolju kontrolu nad svojim željama.