navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kad ponestane ideja

Odličan uz šolju kakaa ili čaja: Dan počnite slasnim hljebom sa jabukom i cimetom

Ako ujutro često ne znate šta bi doručkovali ili nemate vremena za prvi obrok u danu, hljeb od jabuka i cimeta pravo je rješenje.

Objavljeno: 08.02.2023. u 22:01
get url
text

Kriška sočnog, mirisnog i ukusnog slatkog hljeba uz jutarnju kafu, čaj ili kakao spriječit će da u dan odete praznog želuca i osigurati vam potrebnu energiju.

Odlična je stvar što ovaj hljeb može stajati i nekoliko dana, a da pritom ne izgubi primamljivi okus.

U receptu kao mjernu jedinicu koristite šoljicu od dva decilitra.

Potrebni sastojci: dvije veće jabuke, dvije šoljice glatkog brašna, jedna kašičica cimeta u prahu, pola šoljice šećera, vrećica praška za pecivo, 1 kašičica soli, pola šoljice biljnog ulja, pola šoljice mlaćenice, kašičica ekstrakta vanilije, dva veća jaja, pola šoljice mljevenih oraha ili badema.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Stranice kalupa za hljeb namažite maslacem. Na dno kalupa stavite papir za pečenje kako bi, kada se ispeče, lakše izvadila hljeb od jabuka i cimeta.

Jabuke ogulite i izrežite na kockice. U posudi pomiješajte komadiće jabuka s cimetom, dodajte usitnjene orašaste plodove, šećer i kašiku brašna.

U drugoj posudi pomiješajte prašak za pecivo, šećer i preostalo brašno, dodajte ulje, mlaćenicu, aromu vanilije, jaja. Miksajte mikserom dok se sastojci ne sjedine u glatku smjesu koju ćete potom dodati jabukama. Sok koji su ispustila jabuke nemojte proliti.

Dobijenu smjesu izlijte u kalup za pečenje.

Hljeb od jabuka pecite 60 minuta. Je li gotov, provjerite tako da hljeb probodete čačkalicom. Ako je pečen, ona će biti suha kada je izvadite.

Ostavite hljeb 15-ak minuta u kalupu, a potom izvadite. Kada se ohladi servirajte hljeb uz omiljenu marmeladu i čašu mlijeka, čaja ili kafe.