navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Život u izolaciji

Ofarbali ste kosu, ali su vam po čelu, vratu i rukama ostali tragovi boje: Evo kako ćete ih najlakše ukloniti

Izolacija je ljudima uveliko promijenila način života. Zbog pandemije zatvoreni su frizerski saloni, pa su žene primorane same se farbati kod kuće.

Objavljeno: 21.04.2020. u 16:34
get url
text

No, unatoč lakoći nanošenja i popratnim sadržajima koji skraćuju vrijeme procesa farbanja, brojnim ženama problem predstavljaju tragovi boje koji ostaju na koži lica, vrata i ruku.

A, kako biste ove ružne tragove uklonili, a da na koži ne ostanu tragovi crvenila ili osip, evo nekoliko efikasnih trikova:

Prije farbanja na kožu uz rub kose nanesite dječije ulje za tijelo ili maslinovo ulje, jer oni neće spriječiti ostajanje boje na koži, ali će smanjiti njeno zadržavanje i ostavljanje mrlja. Nakon farbanja s malo vate namočene u jabukovo sirće, odstranite uljem omekšale mrlje.

Pomalo neobičan, ali vrlo djelotvoran način uklanjanja mrlja je da nanesete malo boje na zahvaćena područja, utrljate i odstranite ručnikom umočenim u toplu vodu. Naime, osušenu boju na koži svježa će rastopiti i olakšati njeno uklanjanje.

Kašika sode bikarbone i nekoliko kapi svježeg limunovog soka pomiješajte u šoljici i pomoću čiste gaze smjesu nanesite na uprljanu kožu, nježno trljajte, pa isperite mlakom vodom. Soda djeluje kao abrazivno sredstvo čiju će jačinu pojačati limun.

Trećinu kašike vazelina pomiješajte s malo palente i utrljajte na kožu, potom pomoću vate umočene u jabukovo sirće odstranite nanesenu smjesu.

Ukoliko ste farbom za kosu uprljali ruke, nanesite na njih smjesu tekućeg deterdženta izmiješanog s pola kašike sode bikarbone, utrljajte na suhu kožu nekoliko minuta, pa isperite pod mlazom mlake vode.