navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Otrovni metali

Ogroman broj slučajeva raka uzrokuje "zdrava" hrana, na spisku lisnato povrće, tamna čokolada...

Otrovni metali koji se nalaze u hrani poput tamne čokolade, lisnatog zelenog povrća i dječije hrane po prvi put su povezani sa hiljadama slučajeva raka godišnje u SAD-u.

Objavljeno: 13.12.2023. u 17:04
get url
text

Nivoi olova, arsena i kadmija u hrani posljednjih godina su u porastu jer prodiru u tlo i vodu i zagađuju usjeve koji se koriste za prehranu posebno ranjive populacije poput djece.

Rak mjehura, pluća, kože

Desetljećima su se ti metali povezivali s rakom i drugim zdravstvenim problemima, ali dosad nije postojao broj.

Sada su istraživači otkrili da se 13.000 slučajeva raka mjehura, pluća i kože svake godine može povezati s kontaminiranom hranom - prenosi Daily Mail.

Paradoksalno, načelno zdrava hrana poput riže, pšenice i lisnatog zelenog povrća najvjerovatnije je uzrokovala rak.

Otrovni metal kadmij - koji se nalazi u hrani poput krompira i tamne čokolade - ima "vrlo velike" šanse da izazove rak gušterače, koji je teško otkriti i ubija više od 90 posto pacijenata nakon što se proširi.

Stoga je istraživački tim pozvao Upravu za hranu i lijekove (FDA) da donese strožija ograničenja za metale u hrani i natjera prehrambenu industriju da usvoji sigurnije postupke, budući da ta hrana ima veće nivoe od preporučenih.

Također su pozvali na snažnija upozorenja potrošačima.

U januaru je FDA izdala ograničenje za olovo od 10 dijelova na milijardu (ppb) u voću, nekom povrću i jogurtu, te 20 ppb u korjenastom povrću - što uključuje mrkvu, cveklu i krompir - kao i suhim žitaricama.

Agencija je također izjavila da bi prehrambena industrija trebala ograničiti nivo arsena u rižinim pahuljicama za dojenčad na 100 ppb.

Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA), voda za piće ne smije sadržavati više od 10 ppb.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da se dnevna konzumacija kadmija ograniči na 0,0002 miligrama po kilogramu.

Dr. Felicia Wu, glavna autorica studije i naučnica za hranu na Univerzitetu Michigan State, rekla je:

- Rezultati ovih studija imaju važne implikacije na propise o sigurnosti hrane, politike javnog zdravlja i svijest potrošača.

Tim je analizirao studije na ljudima i životinjama provedene između 2000. i 2023. koje su ispitivale učinak olova, kadmija i arsena na rak i druge bolesti poput bolesti srca, zatajenja bubrega, oštećenja jetre i zaostajanja u razvoju.

Otkrili su da je hrana "prožeta" metalima povezana sa 6.000 slučajeva raka mjehura i pluća. Arsen je posebno pridonio u 7.000 slučajeva raka kože.

Dokazano je da hrana koja sadrži olovo povećava rizik od raka bubrega, mozga, mokraćnog mjehura, dojke i želuca.

Bila je najjače povezana s rakom bubrega, od kojeg svake godine oboli 81.800 Amerikanaca i ubije 14.890, prema Američkom društvu za rak (ACS).

Olovo je također povezano s učincima na razvoj djece, što je u skladu s drugim nedavnim istraživanjima.

CDC upozorava da mala djeca izložena olovu mogu imati smetnje u razvoju mozga i živčanog sistema.

A oko dva i po posto djece mlađe od pet godina bilo je izloženo opasnim nivoima olova, smatraju stručnjaci.

Kao rezultat toga, ona mogu imati usporen rast, teškoće u učenju, poremećaje ponašanja, probleme sa sluhom i govorom.

Olovo se najčešće nalazi u cvekli, čokoladi i dječijoj hrani.

Arsen i srčane bolesti

Istraživači su također otkrili da je arsen, koji je otkriven u dječijoj hrani, plodovima mora, riži i gljivama, bio povezan s većom vjerovatnošću razvoja raka kože i mjehura.

Arsen je također "vrlo vjerovatno" doveo do mnogih slučajeva srčanih bolesti. Također se povezuje s većim izgledima za smrtnost dojenčadi.

Istraživači su također ispitali prisustvo kadmija, otrovnog metala koji se nalazi u orasima, krompiru, sjemenkama, žitaricama i zelenom lisnatom povrću poput špinata.

Od karcinoma povezanih s kadmijem, rak gušterače bio je vrsta za koju je postojala "vrlo velika" vjerovatnoća.

Rezultati studije su objavljeni nakon što je oktobarski izvještaj nadzorne organizacije Consumer Reports pokazalo da jedna trećina čokolada ima visoke nivoe olova ili kadmija, a svaka je imala mjerljive nivoe tih metala.