Sa ovom verzijom posebno će biti obradovani oni koji vole čokoladu.
Potrebni sastojci: 6 jabuka, 1,5 l vode, 300 g šećera, 1 limun, 5 karanfilića, 1 štapić cimeta, 100 g čokolade, 100 g mljevenih oraha.
Preliv: 50 g čokolade, 6 jezgri oraha.
Postupak pripreme:
U vodi rastopite šećer na umjerenoj temperaturi. Dodajte limun isječen na kolutove, karanfilić i cimet. Ostavite da prokuha.
Jabuke ogulite, a potom okruglim nožem izdubite sredinu ili samo kašičicom izdubite, a dno poravnajte da bi jabuke stajale pravo.
Očišćene jabuke spustite u ključalu agdu i kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 10 minuta dok blago ne omekšaju.
Potom ih rešetkastom kašikom izvadite i ostavite da se ocijede, a agdu sačuvajte.
Otopite 100 g čokolade na pari, pa je pomiješajte sa mljevenim orasima.
Smjesom napunite jabuke i ostavite u frižideru da se ohlade.
Preostalu čokoladu rastopite na pari, prelijte preko jabuka i na vrh stavite po jedno jezgro oraha