navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Trik kuhara

Omiljeno jelo za doručak: Evo kako će kajgana uvijek biti kremasta

Kada bi vas neko pitao kada tačno solite jaja kada pripremate kajganu, biste li znali odgovor ili ne obraćate pažnju na to kada dodajete so?

Objavljeno: 24.08.2021. u 21:51
get url
text

Iako vam se to možda ne čini važno, soljenje jaja na početku, tačnije kada ih počnete mutiti, ključ je kremastih, mekih i uravnoteženo začinjenih jaja.

Naime, kada se jaja kuhaju i koaguliraju proteini u njima sve su jače povezani, a kada se prejako povežu počnu ispuštati tekućinu zbog čega jaja mogu biti vodenasta.

Rješenje za to je soljenje, i to odmah, čak 15 minuta prije nego što ih stavite u tavu kako bi se kristali soli mogli otopiti u jajima, otkrivaju majstori kulinarstva.

Naime, so smanjuje "privlačnost" među proteinima, pa se oni ne povezuju toliko čvrsto da istisnu tekućinu.

Rezultat je uvijek kremasta kajgana, piše Bonappetit.