navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sretan dom

Osam biljaka koje privlače sreću i novac, čuvaju zdravlje, tjeraju loše energije

Ako želite da poboljšate svoj kvalitet života, to je vrlo lagano, okružite se sobnim biljkama. 

Objavljeno: 10.06.2023. u 07:55
get url
text

Visoke, male, sa cvijećem, bez cvijeća, velike, egzotične, jedna sama ili više sorti... pred vama se otvara širok spektar mogućnosti, a ako pored svega toga nađete i biljke koje donose sreću prema određenim filozofijama ili legendama, instant "feel good" momenat je kreiran. 

Kada govorimo o biljkama koje donose sreću, bez sumnje, svi pomislimo na djetelinu sa četiri lista. Procjenjuje se da na svakih 10.000 trolisnih djetelina dolazi jedna od četiri tako da je pronalazak prilično stvar sreće. Sa druge strane, prema feng šuiju, drevnoj kineskoj nauci koja vas uči da živite u harmoniji, postoje biljke koje privlače sreću i pomažu u optimizaciji protoka pozitivne energije u domu.

Drvo novca (Pilea peperomioides)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sylplants (@sylplants)

Njeno ime već daje nagovještaj, a to je da je takozvana kineska biljka novca ili misionara (Pilea peperomioides) idealna vrsta za poklone. Osim što će se divno uklopiti u svaki kutak doma, poziva na radost i optimizam. Veoma je otporna i laka za održavanje. Fenomenalno će rasti pri slabom osvjetljenju, hladnom i vlažnom okruženju.

Lucky Bamboo (Sretni bambus)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ornamental Plant Stylist Bali (@plantcoff33bali)

Tradicija kaže da ova biljka, koja zapravo nije bambus, već pripada porodici dracaena, posebno je korisna ako ima tri stabljike jer simboliziraju zdravlje, sreću i dug život. Njena idealna temperatura je oko 20 stepeni, a ne voli nagle promjene temperature ili strujanja zraka. Otporna i lagana za njegu ona može čak i dugo da preživi u vodi, ali idealno je presaditi je u saksiju kako bi bila sretnija.

Božur

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ???????????????????????? (@mazale_)

Ako pored sreće želite i ljubav, božur je vaša biljka i sa razlogom se često koristi na vjenčanjima i proslavama. Jeste li znali da se ružičasti božuri često poklanjaju da poželite sreću? Kao kuriozitet, kažemo da ga možete postaviti pored figure srećnog slona kako bi pozitivna energija bila veća.

Nezahtjevna je biljka, ali ako želite uživati ​​u njenom prekrasnom cvjetanju potrebno joj je najmanje 6 sati dnevnog svjetla, uvijek izbjegavajući direktno sunce. 

Krizantema

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lassana Flora (@lassana_flora)

Krizantema je veoma popularna biljka u Aziji gdje predstavlja vrijednosti kao što su poštenje i mudrost. Prema feng shuiju, njen cvijet donosi sreću u dom i pomaže u postizanju uravnoteženog života. Prvobitno je bila samo žuta, ali sada ćete ju naći sa bijelim, crvenim i roze bojama. 

Često se miješa sa tratinčicom. Iako je biljka na otvorenom, dobro se snalazi kao sobna biljka jer ne podnosi ekstremne vrućine ili propuh. Da bi se cvjetovi otvorili potrebno joj je lagano i blago vlažno tlo.

Orhideja

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Meg and Sean (@paintitprettyhome)

Prema feng shuiju, orhideja je jedna od sobnih biljaka koja u dom prenosi pozitivnu energiju i sreću. Simbolizira obilje, čistoću, savršenstvo i duhovni rast. S druge strane, to je jedna od najelegantnijih biljaka koje postoje.

Za idealnu njegu potrebna joj je temperatura između 17 i 23 stepena . Cijeni osvijetljeno okruženje, ali izbjegava direktno sunce. Jedna od zanimljivosti jeste činjenica da su njeni listovi kao termometar: ako su tamnozeleni treba im više svjetla, ako su crveni imaju previše svjetlosti, a ako su svijetlozeleni, to je idealan ambijent.

Kaktus

 

Stavljanje kaktusa u predsoblje je dobra navika za odbijanje negativnih energija koje žele da uđu u dom. Prema feng shuiju, njegove bodlje su idealne za to. Kao i ostale biljke, za preživljavanje treba sunce i vodu, iako je to u manjoj mjeri. 

Muška paprat

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plantes Pour Tous (@plantespourtous)

Prema feng shuiju, to je jedna od najpogodnijih biljaka za privlačenje sreće u vaš dom. Muška paprat, čiji je naučni naziv Dryopteris filix-mas, poznata je i po tome što štiti vaš dom od loših vibracija i poboljšava samopouzdanje.

Najbolja stvar je što je to biljka koja ne zahtjeva neku posebnu njegu. Da bi napredovala, potrebno joj je okruženje sa malo vlage i gdje prima indirektnu svjetlost. 

Lavanda

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Flower Pot (@theflowerpotmtl)

Ako volite biljke, sigurno znate svojstva lavande. To je biljka vrlo prijatne arome koja djeluje na opuštanje, ali kada govorimo o njenim svojstvima kao sretne biljke, treba da znate da je poznata po tome da lavanda štiti od loše energije. Iako je lavanda biljka na otvorenom, s obzirom na prave uslove, vrlo će se dobro snaći i u zatvorenom prostoru. 

Potrebno joj je najmanje 6 sati direktne svjetlosti i dobro drenirani supstrat koji izbjegava zalijevanje vode. Zapravo, najbolje je provjeriti vlažnost supstrata prije zalijevanja i to učiniti tek kada je suha jer višak vlage nije pogodan za nju.