navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prepoznajte na vrijeme

Osam signala koji upozoravaju da nešto nije uredu sa jetrom

Jetra je jedan od najvećih i najvažnijih organa u našem tijelu koji je odgovoran za metaboličke funkcije organizma - korištenje nutrijenta iz prehrane kako bi ih tijelo moglo iskoristiti te izbacivanje svih toksičnih tvari prije nego što uzrokuju štetu.

Objavljeno: 07.02.2020. u 07:23
get url
text

Zbog toga je njen pravilan rad iznimno važan za funkcioniranje organizma.

Međutim, postoje signali koje nam tijelo šalje kada nešto nije uredu sa ovim organom. Ljekari navode koji su i ističu da ih je veoma važno prepoznati na vrijeme:

Svrbi vas koža

Primarna bilijarna ciroza (PBC) je hronična bolest koja uništava žučne vodove i nažalost nema očitih simptoma, ali jedan od prvih je svrbež kože. Naravno, koža može biti samo suha, ali ako stanje postaje trajno, možda bi bilo pametno posjetiti ljekara jer može biti simptom ciroze jetre.

Oči i koža poprimaju žutu boju

Ako bjeloočnica postane žućkasta ili ste primijetili žute mrlje po koži, radi se o visokom nivou bilirubina u tijelu. To je žuti pigment koji izlučuje jetra. Ako primijetite diskoloraciju, moguće je da se radi o problemima s jetrom, od ciroze do hepatitisa B.

Udebljali ste se ili mršate prebrzo

U slučaju ciroze može doći do debljanja, a gubitak kilograma također može biti simptom, i to ne samo ciroze jetre, nego se može raditi i o hepatitisu C - virusnoj infekciji koja vodi do upale jetre.

Crveni su vam dlanovi

U ovom slučaju može se raditi o nealkoholnoj masnoj jetri, stanju u kojem se previše masnoće nakuplja u jetri i nema veze sa ispijanjem alkohola.

Gubite pamćenje

Zaboravljate gdje su vam ključevi od automobila i gdje ste uopće krenuli? Ako se stanje pogoršava, jetra može biti odgovorna. Naime, kad jetra otkazuje, nije u stanju pravilno izbaciti toksine iz organizma, pa se oni mogu nakupljati u mozgu, a jedna od posljedica je gubitak memorije.

Mijenja vam se psiha

Promjene u ponašanju mogu prepasti osobu koja ih doživljava. Radi se i u ovom slučaju o nakupljanju toksina u mozgu zbog čega se možete ponašati drugačije nego uobičajeno.

Puni ste modrica

Kod starijih osoba često se pojavljuju modrice jer im je koža tanja, ali ako ste mlada osoba i nemate objašnjenje za sve modrice koje se pojave na vašem tijelu – odjednom, možda bi bilo dobro provjeriti zdravlje jetre.

Urin je taman

Ako ste primijetili ovu promjenu, može biti signal da imate problema s jetrom. Bilirubin je odgovoran za žutu boju kože i oka, ali isto tako može promijeniti boju mokraće.