navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanje

Osobe sa jakim nogama imaju manji rizik od zatajenja srca nakon srčanog udara

Japanski istraživači su otkrili da ljudi sa snažnim mišićima nogu imaju manji rizik od zatajenja srca nakon srčanog udara.

Objavljeno: 22.05.2023. u 21:15
get url
text

Prema studiji, čiji su rezultati objavljeni na web stranici Evropskog kardiološkog društva (ESC), pacijenti koji su imali srčani udar, ali imaju jake noge, imaju manji rizik od razvoja srčane insuficijencije.

Studija, koju je proveo japanski Medicinski fakultet Univerziteta Sagamihara, ispitala je 932 osobe koje su imale prvi srčani udar između 2007. i 2020. godine, a koje nikada ranije nisu imale srčano oboljenje.

U studiji u kojoj je mjerena snaga nogu testom mišićne grupe "kvadriceps" pacijenata hospitaliziranih nakon srčanog udara, vidjelo se da je 481 pacijent imao jake mišiće, dok su kod 451 osobe bili slabi.


Utvrđeno je da 67 pacijenata ima prosječnu mišićnu snagu.

Kod pacijenata koji su praćeni 4,5 godine od trenutka srčanog udara, stopa srčane insuficijencije bila je 10,2 promila kod onih sa jakim mišićima nogu i 22,9 promila kod onih sa slabim mišićima.


Utvrđeno je da poboljšanje mišića nogu od pet posto smanjuje rizik od zatajenja srca za 11 posto.

Kensuke Ueno, jedan od istraživača, sa Odsjeka za fizioterapiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Sagamihara, rekao je da je studija bila efikasna u identifikaciji pacijenata s visokim rizikom od razvoja srčane insuficijencije nakon srčanog udara.