navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Silna snaga

Otkriće iznenadilo naučnike: Analiza bez presedana otkrila nevjerovatne sposobnosti karcinoma

Analiza bez presedana o tome kako rak raste otkrila je "gotovo beskonačnu" sposobnost tumora da se razvijaju i prežive, navode naučnici, a prenosi BBC.

Objavljeno: 13.04.2023. u 17:51
get url
text

Rezultati praćenja raka pluća tokom devet godina priredili su "iznenađenje" i "zaprepaštenje" naučnom timu koji je dobio uvid u silnu snagu protiv koje se bori.

Zaključili su da je potrebno više se usredotočiti na prevenciju, s malo vjerovatnim "univerzalnim" lijekom u skorije vrijeme.

Iz britanskog Cancer Researcha kažu da je rano otkrivanje raka od vitalne važnosti.

Studija pod nazivom TracerX pruža najdublju analizu o tome kako se rak razvija i šta uzrokuje njegovo širenje.

Karcinomi se mijenjaju i razvijaju tokom vremena - nisu fiksni i nepromjenjivi. Mogu postati agresivniji: bolji u izbjegavanju imunološkog sistema i sposobniji se širiti po tijelu.

Tumor počinje kao jedna, oštećena ćelija, ali postaje mješavina miliona ćelija koje su sve mutirale na pomalo različite načine.

TracerX je pratio tu raznolikost i kako se ona mijenja tokom vremena kod pacijenata s rakom pluća.

- To nikada prije nije učinjeno u o ovoj mjeri - rekao je profesor Charles Swanton s Instituta Francis Crick i Univerzitetskog koledža u Londonu.

Više od 400 ljudi, liječenih u 13 bolnica u Velikoj Britaniji, imalo je biopsiju različitih dijelova raka pluća kako je bolest napredovala.

- Iznenadilo me koliko tumori mogu biti prilagodljivi. Ne želim zvučati previše depresivno u vezi ovoga, ali mislim - s obzirom na gotovo beskonačne mogućnosti u kojima tumor može evoluirati, i vrlo veliki broj ćelija u kasnom stadiju tumora, što bi moglo biti nekoliko stotina milijardi ćelija - da je postizanje izlječenja kod svih pacijenata u kasnom stadiju bolesti težak zadatak – kazao je profesor Swanton za BBC.

Dodao je "kako se neće moći stvoriti univerzalni lijekovi".

Ako želimo ostvariti najveći učinak, moramo se usredotočiti na prevenciju, rano otkrivanje i rano otkrivanje recidiva.

Pretilost, pušenje, alkohol i loša prehrana povećavaju rizik od nekih vrsta raka. Suzbijanje upala u tijelu također se smatra načinom prevencije raka.

Upala je vjerovatno objašnjenje zašto onečišćenje zraka uzrokuje rak pluća i upalne bolesti crijeva koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva.

Evolucijska analiza objavljena je u sedam odvojenih studija u časopisima Nature i Nature Medicine.