navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U tri države

Otkrivena nova varijanta koronavirusa: Britanski virolog tvrdi da ima "stravičan" šiljasti protein

Naučnici su podigli uzbunu oko možda dosad najrazvijenije varijante koronavirusa koja je otkrivena kod pacijenata u različitim dijelovima svijeta. Njena otpornost na vakcine dodatno pridodaje toj zabrinutosti.

Objavljeno: 25.11.2021. u 19:22
get url
text

Ta najnovija poznata varijanta novog koronavirusa ima značajne promjene na svojim šiljastim proteinima, koje bi je mogle učiniti nepobjedivom protiv vakcina, prenosi rt.com.

Isto tako, moguće je i da je riječ i o najrazvijenijoj varijanti, jer su na njoj otkrivene čak 32 mutacije.

Poređenja radi, trenutno dominantna delta varijanta novog koronavirusa, koja je uveliko pridonijela ovogodišnjem porastu broja novozaraženih na globalnom nivou, ima najmanje 11 mutacija na svojem šiljastom proteinu.

Ova potencijalno najopasnija varijanta prvi put je uočena kod troje pacijenata iz Botswane 11. novembra, pa je stoga i poznata kao botswanska varijanta, no u međuvremenu je otkrivena i u još tri druge države.

Tako je u Južnoj Africi zabilježeno šestero novozaraženih tom varijantom novog koronavirusa, dok je još jedan slučaj zabilježen i u Hong Kongu, pišu britanski mediji.

Pacijent iz Hong Konga nedavno je doputovao u Kinu iz Južne Afrike, što je naučnike stavilo u stanje visoke pripravnosti, jer se ta nova varijanta mogla zapravo proširiti bilo gdje zbog međunarodnih putovanja.

Navedeni pacijent je isto tako primio obje preporučene doze vakcina.

Vijest o otkriću te nove varijante, poznate još i kao B.1.1.529 koja bi zapravo mogla dobiti naziv "nu varijanta", podijelio je Tom Peacock, britanski virolog s Imperial Collegea u Londonu.

 

On je profil šiljastog proteina botswanske varijante opisao kao stravičan te je putem Twittera poručio da bi ona mogla biti antigenski gora od gotovo svega do sada.

Upozorio je da novu varijantu treba oprezno nadzirati.

Gledajući s vedrije strane, zbog velikog broja mutacija ta bi varijanta mogla biti i nestabilna, što bi moglo spriječiti njeno širenje.