navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Važno

Ova hrana je najbolja za jetru

Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. 

Objavljeno: 21.03.2021. u 12:22
get url
text
Ishrana
Ishrana

Moderan stil života koji je obilježen zagađenjima, stresom, nekvalitetnom prehranom, neselektivnom upotrebom lijekova odražava se na jetri, te se ponekad kaže da je jetra ogledalo našega zdravlja.

Najbolja hrana za jetru 

Jabuka
Ako je jetra zdrava, sposobna je držati štetne tvari van tijela bez procesa detoksikacije, a jabuka zahvaljujući velikoj koncentraciji vitamina C i A te magnezija, joda i bakra djeluje kao prirodan diuretik pa će tako štititi jetru, a samim time i cjelokupno zdravlje pojedinca.

Lisnato povrće
Kelj, kupus i brokule su odličan izbor jer sadrže visok udio sumpora koji pomaže detoksikaciji jetre te je potiće da se oslobodi svih toksičnih sadržaja.

Voda
Nakon zraka, voda je potrebna organizmu više od bilo koje druge supstance – uključujući i hranu. Kao ona "ispire" štetne tvari iz organizma, osjećati ćete se bolje ako popijete dovoljno vode kroz dan.

Maslačak
Ova biljka predstavlja idealan tretman za jetru jer je vrlo učinkovita i u većini slučajeva vrlo sigurna (osim toga, prilično je jeftina). Koristiti se mogu svi dijelovi cvijeta, međutim maslačkov korijen je najpopularniji dio koji liječi jetru. Lišće je dobro znano po unapređenju zdravlja bubrega.

Bijeli luk
Možemo reći da se radi o najstarijem lijeku na svijetu jer bijeli luk sadrži alicin, komponentu koja djeluje kao snažan "čistač" organizma.

Jaja
Jaja pružaju neke od najkvalitetnijih proteina, koji sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina i kolina. Vaša jetra treba ove esencijalne aminokiseline za obavljanje detoksikacijskih procesa. Kolin je potreban za jak metabolizam, nalazi se u žumanjku i štiti jetru od širokog raspona toksičnih tvari dok detoksificira teške metale.