navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Širi aromatične mirise

Ovaj evropski grad proglašen je najmirisnijim na svijetu

AUTOR: Autor: Time Out
Objavljeno: 21.04.2024. u 12:46
get url
text
Atina
Atina /
FOTO: Pixabay
Možda zvuči malo neobično, ali ako ste se ikada pitali koji grad najljepše miriše, imamo odgovor. Naime, britanska firma HAYPP rangirala je top 10 evropskih gradova koji najljepše mirišu, piše Time Out.
U istraživanju je obuhvaćeno 30 gradova u Evropi, ali i šire. Gradovi su ocjenjivani na temelju čistoće, broja cvjećara, pekara i parfumerija, a na prvom mjestu najmirisnijih gradova na svijetu našla se Atina u Grčkoj. 
Ovaj historijski grad i jedna od najstarijih prijestolnica na svijetu dobila je ocjenu 8.3 od 10, i to zahvaljujući brojnim pekarama i pijacama iz kojih se šire aromatični mirisi, ali i zavidnom broju od čak 31 cvjećara koje prodaju mirisne bukete te 22 aromatične parfumerije na 10 kvadratnih kilometara. 
Na drugom mjestu smjestio se Pariz u Francuskoj, i to zbog mirisa bageta i čistih ulica, dok se na trećem mjestu našao Zürich u Švicarskoj. Osim njih, na ovoj neobičnoj ljestvici našli su se Dublin (Irska), Luksemburg, Nikozija (Cipar), Kopenhagen (Danska), Bukurešt (Rumunjska), Valetta (Malta) i Amsterdam (Nizozemska).  
POVEZANO