No često se desi da namirnice uvehnu nakon dva, tri dana.
Srećom, stručnjaci su podijelili svoje najbolje savjete za duže trajanje voća i povrća, što će vam pomoći da manje bacate hrane i uštedite novac.
- Uz ogromne cijene voća i povrća ovih dana, potrebno nam je da potraju - objašnjava TikToker Dag Larsen.
Larsen kaže da je dio održavanja svježeg voća i povrća znanje kako ih čuvati, pri čemu neki proizvodi moraju ostati vlažni, a neki ostaju u pakiranju u kojem ste ih kupili.
- Za početak, mrkvu i celer, uvijek potopite u vodu, tako će ostati hrskavi i trajat će sedmicama, ali nemojte ih ostaviti predugo, jer se mogu stvoriti bakterije, a to može biti loše za vas - objašnjava, dodajući da možete "steći naviku da perete voće i povrće prije nego što ih stavite u frižider kako biste im pomogli da duže traju.
Kaže da je ovo pravilo drugačije za bobičasto voće, za koje tvrdi da bi trebalo ostati u originalnoj posudi u frižideru bez pranja.
- Perite ih samo kad ih namjeravate koristiti. Inače mogu jako brzo istruhnuti.
Larsen je dodao da ako nećete jesti voće odmah nakon što ga kupite, možete ga narezati i zamrznuti, što znači da možete brzo i jednostavno napraviti smoothije.
Ako želite poseban trik samo za svoje jagode, komentator na Facebook stranici Mrs Hinch Cleaning Tips and Tricks ima ideju.
- Stavlja li neko jagode u staklenu teglu? Vidio sam ovu objavu negdje drugdje, traju "zauvijek" - kaže i dodaje da nakon što odnesete jagode kući, pohranite ih, neoprane u hermetički zatvorenu staklenu teglu ili posudu za hranu.
@daglarsen Replying to @Sara with the massive price tag on fruits & veggies these days. We need them to last #kitchentips #veggieprep #foodtips ♬ Green Onions - Booker T.