navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci objašnjavaju

Ovalan, srcolik, okrugao, četvrtasti: Oblik lica diktira frizuru

Frizuru koja će vam dobro stajati nije lahko pronaći.

Objavljeno: 07.04.2022. u 08:56
get url
text

U slučaju da niste sigurni u kojem smjeru krenuti, neka vam kao putokaz posluži vaš oblik lica i sljedeći savjeti stručnjaka:

Vaš oblik lica je pravougaoni ako imate jaku, izraženu liniju vilice, dok vam je čelo iste širine kao i vilica.

U ovom slučaju stručnjaci predlažu da probate slojevite stilove, jer različite dužine doprinose omekšavanju uglova. "Zavjesa" šiške u stilu 70-ih godina prošlog stoljeća stavit će naglasak na jagodice tako što će kreirati horizontalni volumen i "uvući" čelo.

Preporuka je da izbjegavate duge i ravne frizure te kreirate meku teksturu dodavanjem valova ili kovrdža.

Vaš oblik lica je ovalan ako je dužina vašeg lica duža od širine i imate mekšu liniju vilice.

Dobro izbalansiran i ženstven, ovaj oblik omogućava vam eksperimentirati sa stilovima, a najčešća smjernica za odabir odgovarajuće frizure je način na koji kosa pada.
Kratki bob izgledat će vrlo sofisticirano i chic. Ni s dužim valovima nećete pogriješiti.

Osnovna stvar koju trebate imati na umu je da obavezno kosi dodate malo volumena, jer će to izdužiti vaše lice.

Vaš oblik lica je četvrtast ako je udaljenost između vaše brade i čela isto koliko i širina vašeg lica.

Četvrtasto lice ima široke uglate crte, tako da prekrivanje jednog oka djeluje izuzetno laskavo. Odlučite se za mehke, bočne šiške kako biste upotpunili strukturu kostiju i fokusirali se na jagodice. Možete se opredijeliti i za kratki, slojeviti bob, ili duži, također slojeviti stil da biste "omekšali" crte lica i postigli upečatljive, ženstvene rezultate.

Vaš oblik lica je srcolik ako je čelo šire od vilice, imate oštriju bradu, dok su jagodice istaknute.

Chic lob idealna je dužina. Imajte na umu da bočne šiške odlično upotpunjuju ovaj stil i odvlače pažnju sa šiljaste brade. Ako želite sačuvati dužinu, razmislite o kovrdžama ili dužem, simetričnom bobu, koji će također doprinijeti "omekšavanju" vilice. Duboki razdjeljak bit će još jedna sjajna opcija koja će "otvoriti" vaše lice.

Imate oblik dijamanta ako omate uglatu vilicu i šiljastu bradu. Jagodice su najšira tačka lica, dok se čelo spušta odražavajući ugao vilice.

Istaknute jagodice prednost su dijamantnog oblika lica. Izgledaju lijepo uparene s glatkim repom ili punđom koja ih stavlja u prvi plan. Također, duža, valovita kosa može odlično dopuniti uglate značajke dijamantnog oblika lica. Kako biste izbalansirali širinu vilice, možete se opredijeliti i za kraće dijelove koji uokviruju lice, a koji dosežu do vilice.

Lice je okruglo ako imate mehke crte lica, a udaljenost između brade i čela ista je kao i širina vašeg lica.

Kada tražite pravi odabir frizure za okrugli oblik lica, izbjegavajte tupe rezove, bob, kao i kratke slojevite i kovrdžave stilove koji će samo dodati volumen licu. Duži pramenovi sa raspoređenim slojevima, koji počinju ispod uha, bit će pun pogodak, dok i oštar pixie rez može biti dobra opcija za one koji žele androgeni izgled.