navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Ove loše navike u vježbanju uništavaju tijelo kako starite

Redovno vježbanje jedna je od najvažnijih stvari koje možete uraditi da usporite starenje i nadoknadite ili odložite neizbježne efekte vremena na pokretljivost, sastav tijela i kvalitet života.

Objavljeno: 26.05.2023. u 08:35
get url
text

Uprkos tome, potreban je pravi pristup treningu, posebno kako starite i imate manje prostora za greške.

Na kraju krajeva, niko ne ostaje zauvijek u svojim 20-im godinama, a kako tijelo stari, greške koje pravite mogu dodatno usporiti zdravlje i opći napredak, piše Eat This Not That.

Ovo je sedam najčešćih zamki u pristupu fitnessu kada uđete u 60-te:

Ako ste se našli u jednoj ili više loših navika, razmislite o prilagođavanju rutine vježbanja.

Također, uvijek zapamtite da su zdrava ishrana puna voća, povrća i proteina u kombinaciji sa puno sna i dobrom hidratacijom ključni faktori, osim vježbanja, koji utječu na to da ostanete u formi i zdravi u svojim zlatnim godinama.

Pretjerivanje sa kardio vježbama

Iako je kardio trening odličan za zdravlje srca i može pomoći u kontroli težine, previše ga zapravo može biti štetno.
Uključite kombinaciju kardio vježbi, vježbi snage i fleksibilnosti u svoju rutinu.

Zanemarivanje treninga snage

Trening snage je apsolutno neophodan za održavanje tonusa mišića, ravnoteže, snage kostiju i ukupne pokretljivosti kako starite.

Suprotno popularnom vjerovanju, trening snage nije samo izgradnja masivnih mišića. Zanemarivanje treninga snage može dovesti do neravnoteže mišića, smanjenja snage i većeg rizika od osteoporoze.

Preskakanje rada na istezanju i pokretljivosti

Fleksibilnost i pokretljivost često zauzimaju drugo mjesto u mnogim vježbama, ali su neophodne za održavanje punog opsega pokreta u zglobovima.

Tijelu treba vremena da se oporavi, vi mu to ne dajete

Iako je važno da ostanete dosljedni rutini vježbanja, jednako je važno da svom tijelu date vremena da se odmori i oporavi.

Prenaprezanje može dovesti do različitih problema, uključujući smanjenu imunološku funkciju, hormonsku neravnotežu, povećan rizik od povreda i gubitak motivacije.

Opća preporuka je da se odmorite cijeli dan nakon svaka dva dana vježbanja kako biste se oporavili i imali koristi od programa vježbanja.

Ignorisanje bola

Iako možete očekivati određeni nivo nelagodnosti kada radite trening otpora ili druge oblike intenzivne vježbe, bol je jasan signal tijela da nešto nije u redu. Ignorisanje bola može dovesti do ozbiljnih povreda i dugotrajnog oštećenja.

Ako tokom izvođenja određene vježbe osjetite nelagodnost u koljenu ili donjem dijelu leđa, prestanite, provherite da li je radite kako treba, a ako bol potraje, obratite se ljekaru.

Ignorisanje važnost hidratacije

Tijelu je potrebna voda da reguliše temperaturu, transportuje hranljive materije i održava zdravlje zglobova. Uprkos tome, mnogi ne piju dovoljno vode svaki dan. Akutni efekti dehidracije uključuju smanjenje energije i fokusa, zatvor, vrtoglavicu i druge neprijatnosti.

Hronična dehidracija može imati razorne efekte na tijelo, uključujući razne probleme. Ako se puno znojite tokom vježbanja, obavezno nadoknadite izgubljenu tečnost vodom ili napitkom od elektrolita.

Prenaglašavanje vježbi izolacije

Ako radite trening otpora, važno je da se fokusirate na složene pokrete koji pogađaju više mišićnih grupa. Izolacione vježbe mogu biti korisne za oblikovanje tijela i rehabilitaciju.

Međutim, njihovo prenaglašavanje na račun složenih vježbi može dovesti do neravnoteže mišića i također vas lišiti mnogih prednosti koje dolaze od funkcionalnih pokreta kao što su čučnjevi, zgibovi i slično.

Kao pravilo, trening otpora treba da uključuje tri do četiri složene vježbe i ne više od jedne ili dvije izolacione vježbe.