navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nije samo u kafi

Ove namirnice izbjegavajte uzimati pred spavanje, jer sadrže velike količine kofeina

Kofein se uglavnom povezuje sa kafom i nekim vrstama čajeva, ali postoje i druge namirnice koje ga sadrže, i to u većim količinama i mogu uzrokovati nesanicu, naročito ako ih konzumirate u večernjim satima.

Objavljeno: 06.03.2024. u 08:36
get url
text
Hrana
Hrana

Također, kofein se povezuje sa glavoboljom i anksioznošću.

Kada je riječ o količini kofeina, mnogi ljekari preporučuju da ne prelazite granicu od 400 mg dnevno.

Nutricionistica Jess Hillard kaže da jedna šoljica instant kafe koju ste kupili u supermarketu sadrži približno 100 mg kofeina, dok ona u restoranu može imati do 180 mg kofeina po šoljici.

Evo koje su to namirnice:

Tamna čokolada

Uprkos zdravstvenim prednostima crne čokolade, radije je izbjegavajte prije spavanja. Sto grama crne čokolade sa postotkom kakaa od 70 posto ili više, sadrži oko 80 mg kofeina. S druge strane, mliječna čokolada bi imala veći udio šećera, pa je ne bi trebalo jesti također prije spavanja.

Gazirani napici

Nije samo visok sadržaj šećera u mnogim gaziranim pićima ono što može biti razlog za zabrinutost, jer neka sadrže i velike količine kofeina. Ovo važi i za energetska pića.

Sladoled

Omiljeni desert tokom toplih dana može sadržavati kofein. Nutricionista Rob Hobson kaže da biste možda željeli da izaberete sladolede koji nemaju ukus kafe jer neki mogu da sadrže više od 50 mg kofeina u samo dvije mjerice. Međutim, to nije samo sladoled sa okusom kafe. Čokoladni sladoled također može sadržavati stimulans kofein.

Puding

Puding i kremasti deserti također mogu pomoći da ostanete budni. Tiramisu je vjerovatno najočigledniji desert sa kofeinom jer sadrži kafu, ali i sve što sadrži crnu čokoladu sadržavat će i malo kofeina.

Kombuha

Fermentirano piće za koje se kaže da ima koristi za zdravlje crijeva, kombuha je sve popularnije piće među onima koji su svjesni njegove dobrobiti po zdravlje. Međutim, napravljen je od listova čaja koji prirodno sadrže kofein. Iako je sadržaj kofeina u kombuhi obično minimalan, ipak je vrijedno pažnje jer 250 ml kombuhe može imati do 15 mg kofeina.