Prerađena hrana, previše šećera i zasićenih masti dovode do mnogih komplikacija diljem svijeta.
No, imamo otkud crpiti inspiraciju.
Pet je regija u kojima je najviše stogodišnjaka, a ključ njihove dugovječnosti leži i u prehrani. Te regije uključuju Sardiniju u Italiji, Okinawu u Japanu, Ikariu u Grčkoj, Nicoyau u Kostariki i Loma Lindau u Kaliforniji.
I zamislite, svaka regija ima svoju jedinstvenu kuhinju – no ovo su namirnice koje su popularne na njihovom području.
Maslinovo ulje
Ikarijanci vole svakodnevno koristiti maslinovo ulje. Izvještaj objavljen u časopisu Nutrients pokazao je da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima poduži popis dokazanih zdravstvenih prednosti, zbog čega se puno ljudi na Mediteranu, gdje se maslinovo ulje naširoko koristi, nalaze među nekima od najzdravijih ljudi na svijetu.
Pomaže u snižavanju krvnog pritiska, kontroli tjelesne težine te smanjuje rizik od određenih karcinoma.
Avokado
Loma Linda u Kaliforniji ima stanovnike s redovnom vjerskom praksom da mirno razmišljaju 24 sata (što sigurno doprinosi njihovoj dugovječnosti), no zanimljivo je i to da uglavnom jedu vegetarijansku hranu. Među njima je jako popularan avokado, koji je koristan u snižavanju holesterola, a sadrži čak 30 posto više kalija od banana. Smanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2.
Bijeli luk
Zajednica Okinawe u Japanu redovno jede bijeli luk. Časopis National Geographic navodi da je bijeli luk jedan od “najmoćnijih lijekova prirode” i da je povezan sa smanjenjem rizika od određenih bolesti koje se obično javljaju kako starite.
Paradajz
Stanovnici Sardinije vole svoj paradajz koji uzgajaju i koriste ga u dosta jela. Paradajz sadrže likopen, koji je antioksidans poznat po svojim protivupalnim svojstvima, kao i po sposobnosti da snizi krvni pritisak, smanji rizik od metaboličkog sindroma i moždanog udara te poboljšava zdravlje srca.