navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Povedite računa

Ove namirnice su najgore za vašu jetru

Jetra je često zanemaren organ, ali to ne znači da nije vrlo važna za funkcioniranje organizma.

Objavljeno: 13.03.2021. u 18:05
get url
text

Njena zadaća je filtrirati sve nečistoće, a nezdrave namirnice otežavaju joj rad.

Ako želite svoju jetru učiniti sretnom, jedite voće i povrće te nemasne proteine. Ono što svakako treba izbjegavati su alkohol, slatkiši, rafinirani ugljikohidrati i masna hrana. Vaša jetra će vam biti zahvalna.

Alkohol 

Ne postoji alkoholno piće koje je dobro za jetru. Obilno pijenje može dovesti do nastanka ožiljaka i ciroze jetre. WebMD navodi podatak da čak i povremeno pijenje četiri pića za ženu, a pet za muškarca, može dovesti do oštećenja jetre.

Gazirana pića 

Gazirana pića obično su puna kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze koji je, kako ističe Chicago Now, jedna od najgorih stvari kojoj možete izložiti jetru.

Jedna od ostalih funkcija koju jetra obavlja, osim filtriranja krvi, pretvaranje je šećera u masnoću. Previše bilo koje vrste zaslađivača znači da će vaša jetra stvoriti previše masti. Prekomjerne masnoće mogu dovesti do bolesti masne jetre, vrlo neugodnog i opasnog stanja.

Prženi krompirići

Pomfrit jetri zadaje dvostruki udarac jer se sastoji od ugljikohidrata i masnoća. Pretjerana konzumacija prženih krompirića može dovesti do bolesti masne jetre.

- Ta hrana uzrokuje veću količinu glukoze u krvi i veliko oslobađanje inzulina koji potiču stvaranje masnih naslaga na jetri - rekao je stručnjak za transplantaciju jetre dr. Ming V. Lin.

Kada je riječ o hrani koja sadrži puno masnoća (glavni primjer je pomfrit), njihova prekomjerna konzumacija može imati sličan učinak na jetru kao i hepatitis, a pritom i povisuje loš te snižava dobar holesterol.