navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzička scena

Ove stvari o svjetski poznatim hitovima niste znali

O svjetskim hitovima malo znamo, ili skoro ništa ne znamo. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti. Veliki hit Seala "Kiss From a Rose" djeluje kao jedna od onih pjesama koje su oduvijek bile hit. No činjenica je da je pjesma, prije nego je postala hit, bila promašaj.

Objavljeno: 03.02.2024. u 08:45
get url
text

Seal ju je objavio kao potencijalni singl s drugog albuma, ali pjesma se vrlo kratko zadržala na ljestvicama i za samo sedam dana gotovo potpuno nestala iz sjećanja.

No tek kada ju je Joel Schumacher uvrstio na soundtrack "Batmana", pjesma je postala globalni hit i jedna od onih pjesama koje prve padaju na pamet kada neko spomene Seala. Schumacher je odmah režirao drugi spot i ostalo je historija.

Album "Ten" grupe Pearl Jam jedan je od najboljih albuma devedesetih, a "Jeremy" je možda i najpoznatija pjesma s tog albuma. Uglavnom, Eddie Vedder čitao je novine u trenutku kada su počeli raditi na pjesmi koja još uvijek nije imala tekst. Članak koji je Vedder čitao bio je vezan za slučaj Jeremyja Wadea Dellea, 16-godišnjaka iz Teksasa koji se upucao u učionici pred cijelim razredom. Snimljen je i kontroverzni video koji i danas možete pogledati isključivo na YouTubeu i potvrditi da razumijete u šta se upuštate i pročitate par sugestija vezano za suicid.

Eminem je u karijeri nanizao gomilu ogromnih hitova, ali "Lose Yourself" ponekad se čini kao njegov najveći hit. Ujedno je to i prva rap pjesma koja je osvojila Oscara jer se pojavila u iznenađujuće kvalitetnoj drami "8 Mile". Međutim, Eminem ne samo da nije pokupio svoj kipić (jer nije bio prisutan na dodjeli) već nije gledao ni prijenos jer je bio uvjeren da nema ni najmanju šansu da pobijedi. Umjesto toga, zaspao je kod kuće, gledajući crtiće sa svojom kćerkom.

Kad neko više dana zaredom napuni Arenu, to je zaista velik uspjeh, ali sve je to kikiriki u poređenju s rekorderima koji su okupili milionsku publiku na svojim koncertima. Naravno, treba napomenuti da se radi o besplatnim koncertima, ali to ne umanjuje činjenicu da se radi o uistinu impresivnim brojkama. Guinnessova knjiga rekorda tako kaže da je najveći besplatni koncert Roda Stewarta u Rio de Janeiru kada je na Copacabani skupio više od 4.2 miliona ljudi.

Slijedi ga moskovski koncert Jeana-Michela Jarrea s 3.5 miliona, Jorge Ben Jor u Riju s tri miliona i Beach Boysi koji su 1985. skupili "samo" milion ljudi.

Michael Jackson oduvijek je snimao megalomanske spotove i uvijek se radilo o malim filmovima koje su režirali veliki reditelji. "Bad" je režirao legendarni Martin Scorsese. No za prvi singl s gigantskog, ali za njegove okvire prosječnog albuma HIStory: Past, Present and Future, Book I, Jackson nije štedio već se isprsio i iskeširao suludih 10.7 miliona dolara te snimio službeno najskuplji spot u historiji.

Nažalost, na veliko veselje nas koji se tješimo izrekama kao što je "novac nije sve", snimio je i dokaz da novac nije sve jer, unatoč budžetu, "Scream" vjerovatno neće biti ni u prvih deset spotova na koje ćete pomisliti kad se prisjećate njegovih najboljih spotova. 

Svoj najveći hit "You're Beautiful" ne voli ni James Blunt, ali razlog nije to da mu se ne sviđa pjesma, već je uvjeren da su je radio-stanice uništile neprestanim puštanjem. U jednom starijem intervjuu rekao je: "Postoji jedna pjesma kojom su šopali ljude. "You're Beautiful" je postala iritantna i onda su ljudi počeli smatrati da je i izvođač iritantan."

O pjesmi "I Will Always Love You" koja ispočetka bila hit za Dolly Parton, a zatim još veći hit za Whitney Houston, znamo više-manje sve. No jedna manje poznata priča vezana je za - Saddama Husseina. Da, isti taj Saddam koristio je pjesmu u svojoj predsjedničkoj kampanji 2002.

Pobijedio je s čak 100 posto glasova, a kako bi to proslavili, pjesma se na radiju vrtila neprestano.

Danas su mnogi već odustali od ideje da će jedna od najvećih zvijezda 2000 - tih, Rihanna, snimiti svoj povratnički album, ali davne 2007. bila je tek zvijezda u usponu. Stoga ne iznenađuje zašto nije bila prva na listi pjevačica kojoj su ponudili veliki hit "Umbrella". Pjesma je prvo trebala pripasti Britney Spears, a nakon toga Mary J. Blige.

Nakon što su obje pjesmu odbile, prihvatila ju je Rihanna i bila je to pametna odluka jer je dogurala do prvog mjesta Billboarda i postala jedan od njenih najvećih hitova.