navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno i zdravo

Ove ugljikohidrate možete jesti kad ste na dijeti

Donosimo vam nekoliko dobrih ugljikohidrata koji neće uništiti vašu dijetu, već je poboljšati.

Objavljeno: 08.06.2020. u 10:53
get url
text
Heljda u zrnu
Heljda u zrnu

Od cjelovitih žitarica koje duže održavaju energiju, do voća i povrća, to su zaista odlični ugljikohidrati za gubitak težine. Puni su vitamina, minerala, antioksidansa i svakakvih sastojaka koji pomažu sagorijevanju masti i mislimo da ste zaslužili doznati za njih.

Kvinoja

Kvinoja znači "majka žitarica", i iskreno, pahuljasta hrana majka je svih žitarica. Kuhana kao riža ima puno proteina i malo ugljikohidrata te sadrži svih devet esencijalnih masnih kiselina koje su jednostavno odlične za vašu kožu. Kvinoja je s pravom znana kao superhrana, bezglutenska je i potpuno puna vitamina i minerala poput magnezija, kalcija i B6. Pokušajte napraviti salatu od kvinoje, feta sira i brokule.

Hljeb od cjelovitog zrna

Jedna od glavnih stvari koja može kočiti uspješnost dijete jest nedostatak najdraže hrane. Iskreno, postoji puno obroka koji mogu biti odlični samo s malo hljeba i putera te se tako možete riješiti i ostataka hrane. Poznat kao "dobar ugljikohidrat", hljeb od cjelovitog zrna nije izgubio na kvaliteti tokom procesa prerade. Deblja šnita ovoga smeđeg hljeba nije ništa drugo nego izvanredan proizvod pun žitarica te sadrži vitamine i minerale, a nema dodanog šećera ili masti.

Bulgur

Bulgur je napola skuhana pšenica i ugljikohidrat koji sporo otpušta energiju, bogat je vlaknima te dolazi sa svim dobrobitima koje cjelovite žitarice nude. Izvrstan je način da se upotpuni salata za koju nemate drugih ideja. Isprobajte salatu s bulgurom.

Povrće

Da! Povrće se također ubraja u ugljikohidrate, posebno slatko korijenje poput mrkve, pastrnjaka i cvekle. Raznobojno i lisnato povrće, kao što su brokule, paprike, rajčice, špinat i celer, sadrži minerale i antioksidanse koji su odlični u borbi protiv bolesti povezanih s prekomjernom težinom. Načelno, što više ovih ugljikohidrata, to bolje!

Zobena i kaša od heljde

Zob i heljda se ne jedu ni upola često kao što bi trebao, a tako su dobri za vas! Hrane zdrave bakterije koje žive u crijevima, održavajući tako vaš probavni sistem zdravim, a iznimno su bogate vlaknima koja pomažu tijelu kod razgradnje masti i kolesterola. Sve u svemu, ovi ugljikohidratu vaš su najbolji prijatelj.

Integralna riža

Zamijenite svu bijelu rižu u svojim tanjirima s hrpom integralne riže. Smatra se da je najmanje 11 hranjivih tvari izgubljeno kod pripremanja bijele riže. Smeđa verzija zaista je jedna od najzdravije hrane na svijetu, a pridonijet će i konzistenciji i teksturi bilo kojeg ranije pripremljenog obroka, kao što su salata ili chilli con carne.